Благовеста Ценова от Русе е големият победител в Академия „Иновация в действие“ 2018/2019

By 11.06.2019Новини

Проект в областта на иновативното образование – дигитален ресурсен център за *STEAM (наука, технологии, инженерство, изкуство и математика) грабна голямата награда в петото юбилейно издание на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019. Негов автор е Благовеста Ценова от Русе. Тя ще замине за Брюксел, за да учи в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management, а голямата награда й бе връчена от Пламен Борисов, заместник производствен директор в „Солвей Соди“ АД.

Финалистите бяха отличени миналата вечер на церемония в научния център Техно Меджик Ленд. Официални гости на събитието бяха представители на браншови организации, бизнеса и държавните институции. Организатор на Академията е „Солвей Соди“ АД, а основен партньор – „Аурубис България“ АД.

Победителят Благовеста завършва „Европеистика и регионално сътрудничество”, а в момента работи в неправителствения сектор. Проектът й “x-sip.org” представлява дигитален ресурсен център в областта на точните науки и изкуството, приложим в домашна и учебна среда и насочен към ученици от 7 до 14 г. Под формата на видео уроци, децата ще усвояват знания, както и ще имат достъп до материали, за да разработват практически проекти. Целта е създаване на богата база данни, която допълва учебния план, осигурява приложими ресурси и представя учебния материал чрез мотивиращ и стимулиращ за учениците подход.

Втора награда бе връчена на Стефка Попова-Лазарова и нейния проект „КСО – Кръводаряване“, свързан с подготовка, организация и провеждане на информационни кампании и акции за кръводаряване за служителите на различни компании, предвиден за реализация от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).  Стефка ще учи Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute.

Трета награда – курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute, спечели Симеон Марлоков с проекта Firewatch – иновативна комбинация между хардуер и софтуер за защита на държавни и частни гори. Идеята е да се наблюдават горите и в реално време да се следи за възникване на пожари чрез високотехнологични сензори и изкуствен интелект. Наградата бе връчена от Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, собственик и изпълнителен директор на ТехноЛогика и основател на Техно Меджик Ленд.

Най-младата участничка – едва 16-годишната Хелин Ахмед, се класира на четвърто място с проекта си за мобилно приложение, което подпомага обучението на учениците, като представя учебния материал във вид на игри и лабораторни практикуми. Тя впечатли дотолкова журито, че заслужи извънредна и специална награда  – участие в LEGO Serious Play работилница, организирана от The Business Institute.

На пето и шесто място сред финалистите се наредиха съответно Ташо Стойчев и Маргарита Спасова.

Благодарим на всички участници, експерти, ментори, гост-говорители, фасилитатори, както и на експертното жури, което беше невероятно затруднено в избора си!

Пожелаваме успех на всички млади хора от голямото семейство на „Иновация в действие“ по пътя на реализация на идеите им!