Ясни са шестимата финалисти в конкурсната част на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019

By 10.06.2019Новини

Кой ще бъде големият победител в Академия „Иновация в действие“ 2018/2019?

Наградите са повече от мотивиращи. Авторът на най-добрия проект ще спечели участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, носителят на втора награда ще изучава Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute, а отличеният с трето място ще посещава Курс по иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute.

Около 100 са кандидатите от България и чужбина, взели участие в петото юбилейно издание на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019. Областите, в които те разработваха своите идеи са: ефективно използване на ресурсите, иновативно образование, здравословен живот и преоткриване на българските традиции и култура.

Допуснати до финал, представяне пред журито и с шанс за спечелване на голямата награда на Академия „Иновация в действие“ 2018/2019 са:

  • Благовеста Ценова и идеята й „x-sip.org“ – дигитален ресурсен център за STEAM проекти, приложими в домашна и учебна среда и насочени към ученици от 7 до 14 г. Той ще осигури цялостно образователно решение – от една страна теорията, представена по интригуващ начин чрез анимирано видео съдържание, и от друга – готов практически проект към него.
  • Маргарита Спасова с проекта „Европа по-близо до теб“. Това е Европейският съюз със своите държави членки, институции и функции, които оживяват в ремонтирани стари постройки в село от Област Габрово. Нуждата от такъв проект произтича от ниската информираност и ангажираност с функциите и целите на Европейския съюз. Решението предлага на посетителите приятно прекарване на свободното време, съчетано с придобиване на нови знания.
  • Симеон Марлоков с проекта си „Firewatch“ – иновативна комбинация между хардуер и софтуер за защита на горите, която ги наблюдава в реално време и следи за възникване на пожари чрез високотехнологични сензори и изкуствен интелект;
  • Стефка Попова-Лазарова и „КСО – Кръводаряване“ – проект, представляващ подготовка, организация и провеждане на информационни кампании и акции за кръводаряване за служителите на компании-клиенти. Той има потенциал да бъде реализиран от Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК).
  • Ташо Стойчев с идеята му за онлайн браузър игра и свързано с нея мобилно приложение, тематично разработени за популяризиране на българските традиции и обичаи. Те ще помогнат на учениците от начални и средни класове да учат по нов интересен, интерактивен и по-забавен и ангажиращ за тях начин дори в свободното си време.
  • Хелин Ахмед с проект под формата на приложение за телефон, което подпомага обучението на учениците, като им представя учебния материал във вид на игри и лабораторни практикуми. Тя смята, че чрез забавление и спестено време децата ще бъдат по-мотивирани и вдъхновени за нови знания.

Финалната дума в избора на победителите ще бъде на експертното жури. То се състои от утвърдени имена от различни сфери на бизнеса. Председател на журито е Спирос Номикос, генерален мениджър на Група „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД. Сред членовете са още д-р Ваня Стоянова, старши мениджър Технологични проекти в „Аурубис България“ АД; Стефан Делайе, председател на Борда на директорите на Havas Group България, както и председател на Френско-българската търговска и индустриална камара; Цветелина Тенева, основател и старши фасилитатор в The Business Institute и Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на глобалния договор на ООН, собственик и изпълнителен директор на ТехноЛогика и основател на Техно Меджик Ленд.