Ташо в подкрепа на българските традиции и обичаи

Запознайте се с Ташо Стойчев, на 30 години от София. Ташо завършва магистратура по международен мениджмънт в УНСС и магистратура по Геодезия с фотограметрия и дистанционни методи.  Работи в сферата на предоставяне на надеждни измервателни уреди в геодезическия, строителния и минния сектор като в работата си комбинира знания в ИТ, геодезия, икономика.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Присъствах на едно от събитията за представяне на Иновация в действие, което видях в Facebook, идеята да участвам ми хареса много, имах сериозен интерес относно тематика и дори по време на самото ми присъствие се сетих за някоя друга идея.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

През какво трябва да мине една идея в днешно време, за да се реализира. Методите на предприемачите са се променили значително от 90-те години. Научих една част от необходимите инструменти, които да оценят една идея безпристрастно. Още след първата лекция се отказах от началната ми идея и минах през доста такива, докато стигна до финалния проект.

Къде виждаш поле за иновации в твоята сфера на дейност в следващите години?

Светът се развива с най-бързите си темпове до сега, животът на продуктите спада драстично. Ако говоря за сферата, която съм завършил и работя първо, бих казал автоматизиране и опростяване на работните процеси.

От момента, когато Google отвориха Google Maps фотограметрията и дистанционните методи с ГИС (Географските информационни системи) направиха огромен скок, над 2 години съм работил по сходни проекти. Отделно всеки геодезически инструмент е по-бърз от предишните, а производителността, на някои спрямо предходен модел надминава 20%, дори при пускане във същата година.

Разкажи ни за твоя проект

Той е свързан с разработка от група сайтове, като частта която засягам в проекта ми в Иновация в действие е свързана с учениците, в началното и средното образование и всеки който има интерес към това, разбира се.

Това е нов начин, който го няма разработен до момента, с който двете основни целеви групи на проекта да могат да научат българските традиции и обичаи в детайли по един много по-интересен и забавен начин, а същевременно да им запълни свободното време. Ключовите предимства са уникалността на проекта, възможността да се докосне до възможно най-голям брой българи и същевременно да ги научи на нещо важно.

Какво те мотивира да работиш точно по този проект?

Като ученик съм се занимавал с уеб дизайн и програмиране в свободното си време. И същевременно над 3 години съм се занимавал с администриране на сходни продукти, но с различна история, за една от най-големите компании в Европа. Определено ми се отдава да работя с дадената група специалисти /екип/ с който да постигаме обща цел и това ми доставя удоволствие.
Относно това защо точно този проект? В обществото назрява нуждата от такива проекти на дадената тематика и необходимостта е голяма. Започва да се наблюдава момент, когато хората се обръщат назад към корените си.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Знания, без това дори да се стартира проекта, не е сигурно до къде ще стигне, при такъв проект дори малка грешка, може да окаже огромно влияние или провал. Инвестиционният праг на проекта е висок, но при желание и добра воля, не само от моя страна в началото, може да се редуцира доста голяма част от началната инвестиция.