Хелин, която иска да мотивира учениците да учат чрез игра

Запознайте се с Хелин Алев, на 16 години от Варна, ученичка в 10 клас, в математическа гимназия ,,Д-р Петър Берон“ Варна, профил – физика с английски език.

Казва, че за нея предприемачеството е като свят, пълен с проблеми и само ти имаш силата да създадеш иновативни решения. В момента е част от отбор ,,Meantime” – носители на промяната, вицепрезидент на Interact Варна – Евскиноград, организатор на събития, стажант социални медии и много други.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

От една година изчаквам участието си в академията. Нямах търпение да пуснат платформата за кандидатсване. Очаквах да ми е трудно, да науча много и да изчистя пропуските си. Очакванията ми се оправдаха.

Академията е едно от най – хубавите ми събития за 2019г и определено препоръчвам на всекиго да се пробва. Получаваш нужното внимание, опит, менторите са приятелски настроени и никога не биха ти отказали помощ.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Това ще ми остане и най – хубавия спомен. Първата лекция.

Имахме казус, бяхме разпределени по екипи. На случаен принцип се паднах СЕО мениджър на екипа си. За пореден път прекрасен отбор. Трябваше да измислим идея и да докажем, че тя ще бъде печеливша. Когато влязох в стаята при журито, много се притесних. Седнах пред журито и притеснено започнах да чета бележките си. ГОЛЯМА ГРЕШКА.

Затворих тефтера си, погледнах журито и започнах да говоря съвсем спокойно. Това беше първият ми урок – визуализирай идеята си, представи си я като най – ненадминатата, една усмивка и безпокойствието изчезва.

Разкажи ни за твоя проект

Създавам приложение за телефон, което подпомага обучението на учениците, като им представя учебния материал във вид на игри и лабораторни практикуми.

За тази цел са нужни смарфон, приложението, очила за виртуална реалност и контролер. Представете си го като escape virtual room – от стая в стая, пълна с малко интерактивна теория и много практическа и интерактивна игра. Всичко е разделено на нива. Всяка игра е идентична по себе си. Необходимо е да минеш играта успешно, така че да усвоиш и разбереш материала на съответния урок и по този начин отключваш следващата стая (ниво).

Проблемът е, че в днешно време тенденцията на демотивираните ученици нараства. Смея да твърдя, че българските ученици са едни от най – умните в международен план. Целта ми е да мотивирам българските ученици да обичат да се учат, да надграждат себе си и да желаят да променят средата около тях.

Предимството на продукта ми е самата игра – да се забаляваш, докато учиш. Друг фактор е спестеното време – винаги ми е отнемало с часове да уча за отлична оценка, но така се лишавам от много други ценни дейности.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Вече го развивам. Като идея я разработвам от 5 месеца, а като демо – 2 месеца. Демото е вече изпробвано е от доста ученици и те бяха анкетирани какво мислят за продукта и над 80% бяха отговорили, че биха искали да го използват.

Вече имам и страница в Google и в социалните мрежи. Искам да кажа с всичко това, че сериозно работя над продукта.

Благодаря на партньорите ми Samsung, Love2Design, Beehive, North East Pre – Accelerator, Mobi, Switch, МГ Варна, JA Bulgaria. Участвах  на няколко състезания с тази идея и съм печелила. Сега отивам на национален кръг на  състезание ,,Учебна компания“ на JA Bulgaria. Също така през последните месеци се срещам с много чуждестранни ментори и инвеститори. Благодарна съм за всичките им напътствия, подкрепа и увереност в мен. Благодаря и на главните ми ментори Христомир Христов и Димитрина Докимова за безрезервната подкрепа.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Този въпрос го разглеждам от две страни – персонална и професионална. Според мен персонално всеки човек се нуждае от подкрепата на близките си и приятели, мотивация и категорична увереност в самия себе си, защото това е душата и сърцето на един прогресиращ бизнес.

Ако персоналната страна е сърцето, то умът е професионалната гледна точка. Един бизнес не може да се развива без екип. Много е трудно в днешно време да се намерят упорити и мотивирани хора, с който да си партнираш. Сменяш няколко екипа,  но най – накрая откриваш точкия – този, заради когото ти е кеф, че си започнал развитието на тази идея.