Философия за живот без отпадъци в България

Срещаме ви с Блажка Димитрова от Кухнята на Благичка и Нулев отпадък България, която е и посланик на „Иновация в действие“ в темата за Ефективно използване на ресурсите.

Каква е мисията на Сдружение „Нулев отпадък България“?

Мисията на Сдружение “Нулев отпадък България” е да разпространява философията за живот без отпадъци сред българското общество. Тази мисия постигаме като организираме обучения по фирми и училища, събития и различни инициативи за широката публика и разписване на методологии. Работим в тясно сътрудничество с много организации, фирми, училища, а от скоро и общини с цел достигане до колкото можем повече хора и промяна на нагласи.

Пред какви предизвикателства сте изправени по пътя на вашата кауза?

Нагласата на хората и липсата на информираност и осъзнатост, че има сериозен проблем с отпадъка, които генерираме. Истината е, че все още малко хора виждат реалните последици от ежедневните им действия и избори. Ето защо със сдружение “Нулев отпадък България” работим активно за образоване по темата. Друго голямо предизвикателство е все още липсата на реални мерки и предприети действия от страна на правителството ни.

Как измервате успеха на вашите усилия?

Успехът измерваме най-вече чрез обратната връзка на всички фирми, училища и хора, с които сме осъществили контакт и обучения. Интересува ни какъв процент от всички тези хора предприемат истинска и трайна промяна в навиците и действията си. Друг измерител е броя доброволци, които успяваме да привлечем и задържим в сдружението и които активно работят за постигане на мисията ни.

Какви малки стъпки можем да направим, за да бъдем по-безотпадни в ежедневието?

Бутилка за вода за многократна употреба

Най-най-най-любимото ми нещо е моята бутилка за вода. Преди около 4 години си купих една огромна стъклена бутилка за 2,49 лв., която се водеше за олио и зехтин и беше не с капачка, а с тапа. По-късно си купих филтрираща бутилка.

За да ви откажа от пластмасовите бутилки, нека ви споделя един много важен факт. Вече е доказано, че пластмасовите бутилки за еднократна употреба, са опасни за нашето здраве, ако се излагат на пряка слънчева светлина (замислете си как сте носели такава бутилка досега, често е била в ръцете, докато се разхождате в някой горещ ден и ви се налага да пиете през 10 минути) и висока температура. При тези условия започват да се отделят вещества, които вие поемате и са вредни за организма ви.

Колко спестявам: Ако си купувате минерална вода четири-пет пъти в седмицата, това са около 3,50 лв. на седмица. За година това прави над 180 лв.

Чаша за многократна употреба 

Чашата за многократна употреба е от онези неща, с който така ще свикнете, че ще ви е трудно да напуснете къщата без да си я вземете. Когато за първи път осъзнах колко често си купувам капучино, чай или мляко с какао за из път от кафенето в квартала, и колко много чашки изхвърлям ежедневно на боклука, отидох в първия магазин за био продукти и си купих чаша за многократна употреба. Моята е бамбукова. Това я прави подходяща за всякакви топли напитки. А от доста време я ползвам и за сладолед. А веднъж много ми се хапваха соленки и си взех на грамаж от един магазин.

Колко спестявам?: Надали сте се замисляли за оскъпяването на една напитка от чашата й? Ами няма и причина да го правите, защото вероятно досега никой явно не ви е оскъпявал кафето с 10 стотинки, защото сте го поискали за из път. Но направете си следната сметка – ако пет дни в седмицата по пътя за работа си вземате едно кафе, това прави повече от 200 чашки, които се озовават в кофата за боклук. 200! И повече дори! Какво друго да ви кажа. Освен, че има още милиони хора по света, които също изхвърлят такива чашки всеки ден!

Платнена торба за пазаруване

Това може и да е под номер 1, защото за мен безспорно е най-лесната промяна, която предприех, много преди изобщо да знам за философията за нулевия отпадък. Да си имаш твоя платнена торба за пазаруване е задължително, ама наистина!

И е готино!

Колко спестявам?: Една торба варира между 10 и 35 ст. Ако пазарувате 4 пъти седмично и си купувате само една торба за пазара, това би струвало средно над 40 лв. на година. Вероятността да давате много повече от това обаче е доста голяма. Една платнена торба струва между 1 и 5 лв. Да не говорим, че на много места са започнали да раздават такива торби като рекламни подаръци или отново напомням, че може да си направите ваши собствени торби.

И едно последно (поне за това интервю) нещо, което ви предлагам веднага да започнете да правите е да казвате: “Без сламка, моля!”, всеки път, когато си поръчвате, каквато и да е напитка в заведение или ресторант.

Какъв съвет бихте дали на участниците в Академията, които ще разработват проекти в областта на ефективното използване на ресурсите?

Вярвайте в идеята си, дори много хора да ви казват, че е глупава и не става! Ако сте открили, че има проблем и вашата идея решава този проблем, действайте смело и бъдете иновативни, креативни и мъничко луди!