Да съхраним и предадем българските легенди на следващите поколения по един по-разчупен и интересен начин

Срещаме ви със Станислав Цветков, главен аниматор в Студио Змей и посланик на Иновация в действие в темата Преоткриване на българската култура и традиции.

Къде е пресечната точка между българските традиции и култура и съвременните изкуства?

Все по-често виждам или чувам за млади творци, които по много приятен начин вплитат традиционни български мотиви, народни песни или фолклор в своето творчество. Имаме много млади музиканти, които представят българската народна песен със съвременен и интересен прочит. Други пък изработват ризи и тениски с българска шевица. Трети правят сериал с кукери, змейове и самодиви, базиран на български фолклор. 🙂

По този начин, запазвайки автентичността, ние можем да предадем българските традиции, култура и фолклор и да ги направим актуални и за бъдещите поколения.

Как се роди идеята за анимационния сериал „Златната ябълка“ и какво е неговото послание? Идеята, както може би много хора вече знаят, е на нашия арт директор Димитър Петров. С участието на сценарийния екип и всички останали колеги – продуценти, актьори, дизайнери, художници и аниматори, успяхме да пренесем историята на екран.

Надявам се посланието ни да е ясно: да съхраним и предадем българските легенди на следващите поколения по един по-разчупен и интересен начин. Част от подготовката за сериала беше да се съберат голям брой различни истории от всички краища на България. За тази цел хора от екипа ни пътуваха и разговаряха с последните пазители на тези истории. Ситуацията е тежка – в обезлюдените села шепа възрастни хора пазят последните спомени за почти всички от нашите легенди… Ето защо мисля, че е наша отговорност да предадем тези истории на следващите поколения.

Кое според Вас прави даден проект иновативен и защо е важно да търсим нестандартни решения на съществуващите ситуации и проблеми около нас?

Един проект е иновативен първо поради своето естество, но също така и заради технологията на изработване. Малка промяна във вече установена идея или различен подход в начина, по който се изработва един продукт, също могат да се считат за иновативни.

Смятате ли, че героите от фолклора са привлекателни за днешните млади хора?

Да – стига да са представени по достатъчно интересен и съвременен начин. Има много примери от световен мащаб за герои от фолклора и митологията на други държави.

Например – скандинавски бог на гръмотевиците, който е супер герой и се бори с извънземни. Тогава – защо един кукер да не се бори със страшни кошмари и таласъми, за да спаси света!? Представете си човек (змей в човешка форма), който приема формата на митологично същество, от чийто брада и коса произлизат облаците и същевременно образуват светкавици! Всъщност, именно това е, което искаме да постигнем в Студио Змей: да предоставим алтернатива на младите (а може би и на вече порасналите!) зрители дали да се припознаят, като герой от чужда култура или пък да изберат да са някой наш си “супер” герой.

Kакво ще предадете/пожелаете на участниците като посланик на „Иновация в действие“ 2018-2019? 

Най-вече им пожелавам да са здрави! Също така, да са будни и винаги да търсят новото и интересното, но да не обръщат гръб на българското – като култура, като традиции и като история!