Споделено от участниците: Диляна Илиева

Срещаме ви с Диляна Илиева, участник в четвъртото издание на „Иновация в действие“.
Какво ти даде Академия „Иновация в действие“?
Иновация в Действие ми даде нови познанства, срещнах хора с различно и идентично на моето мислене от общата маса, независимо от големия диапазон на възрастта на участниците във Варна. Общото е различния подход, различното мислене и най-вече дейност във тях.
Има една мисъл,която срещнах в книга на Анди Андрюс описваща огромната разлика за която пиша сега:
„На един кей са кацнали 5 чайки. Едната от тях решила да отлети. Колко чайки са останали на кея?
-Ами… четири.
-Не- отвърна Джоунс.
– На кея са си останали 5 чайки. Да решиш да отлетиш и наистина да отлетиш са две различни неща. Слушай ме сега внимателно. Независимо от широко разпространеното противоположно мнение, намерението да сториш нещо не притежава абсолютно никаква променяща сила. Петата чайка може да има намерение да отлети, може да е решила да отлети, може да си говори с останалите чайки колко прекрасно е летенето, но докато сама не размаха крила и не се издигне във въздуха, тя продължава все така да си стои на кея. Между нея и останалите четири чайки на практика няма никаква разлика.
По същия начин няма разлика между човек, който възнамерява да живее по различен начин, и човек, на който това изобщо не му минава през ума. Мислил ли си някога колко често ние съдим за себе си по намеренията, които имаме, докато за всички други хора съдим по техните реални действия.

Намеренията без реални действия са обида за онзи, който очаква най-доброто от теб. „Имах намерение да ти донеса цветя, но не ти донесох.“, „Мислех да се прибера у дома за рождения ти ден, но…“.“

Това е нещото, което беше за мен  – събрани на едно място, имащи смелостта да политнат чайки.

Как би описала Академия „Иновация в действие“ на своите приятели и близки?
Накратко е различното преживяване, което колкото и да се описва и разказва няма как да бъде пресъздадено толкова точно, колкото ако си реален участник в нея. Е и да за да я видиш и усетиш по начин, който беше за мен, определено трябва да си от „дейните чайки“.
Би ли насърчила други креативни млади хора да участват?
О, да определено бих насърчила да участват, но и бих им препоръчала да не спират само с това, да продължават да търсят начини за самоусъвършенстване и реализация на идеите си. Проактивноста е двигателят на промяна в обществото, и колкото по-рано повече хора узреят за това и имат желание за действие, толкова по-рано ще имаме реални резултати и промяна в околния на нас свят.