Споделено от победителите: Велика Петрова

Велика Петрова печели първо място във второто издание на „Иновация в действие“ 2014-2015 с проекта си „Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна“. Многоцветният филц е иновативен материал, подходящ за дизайнерски проекти и продукти. Тази гама от нови текстилни материи е смес от естествена вълна с добавен за здравина рециклиран полиестер. Постига се живописен декоративен ефект, непознат при традиционния филц. Целта на проекта на Велика е да създаде нови производствени и пазарни възможности за производителите на текстилни материи. Тя смята, че продуктите ще бъдат полезни и необходими за дизайнерски студия, производители на продуктов дизайн, потребители на хоби материали. Вижте какво ни сподели тя след като спечели наградата.

Как реши да участваш е ‘‘Иновация в действие“? Не съм го търсила съзнателно, попълних един интересен тест за кариерни мотиватори, без да зная , че това всъщност е теста за първоначалното класиране в конкурса.

Кое от академията беше най-полезно или любопитно за теб и защо? Аз съм художник, свикнала съм да работя сама. Изкуството е самотно занимание за разлика от правенето на някакъв вид бизнес. На първо място в бизнеса е не толкова идеята, колкото сформирането на сплотен екип. На второ място е големината на пазарния дял и на трето е идеята. Останах в Академията, защото ми бяха интересни всички тези нови понятия и начин на мислене, които не разбирах. Още първия ден ни разделиха по екипи, които трябваше да развият и работят по собствена идея за иновация в някаква област. Това беше предизвикателство за мен.

Промени ли се нещо след участието ти в Академията? Да, стана ми още по-интересна темата и записах магистратура по иновации, бизнес и финанси,  съвместната програма на The Business Institute и ВУЗФ, която дава на студентите практични инструменти за работа, приложими не само в полето на бизнеса, а дори и в продукт дизайна.

Какъв е съветът ти към бъдещите участници? Съветът ми е да развиват собствена автентична идея от сфера, която познават добре. Да не се  влияят от модните за деня печеливши бизнеси и тенденции. Да отделят време, за да опознаят силните и слабите си страни, това ще им спести много време и усилия в която и област да изберат да се развиват. Да нямат „окончателно‘‘ мнение за нещата от живота. Да усвоят умението слушане, защото в бизнеса е много важно непрекъснато да приемаш обратната връзка от клиентите и да адаптираш бизнеса към техните нужди.

Какво ти даде Академия „Иновация в действие“? Адекватни за времето, приложими знания и умения за много сфери. От тях следват много други неща.

Как би описала Академия „Иновация в действие“ на своите приятели и познати? Конкурс-игра, където биха могли да  развият една приложима бизнес идея с екип и с опитни преподаватели и да чуят много други интересни гледни точки, когато представят проекта си  пред публиката и журито.

Как би насърчила други млади хора да участват?  Като им кажа, че дори и да не спечелят конкурса, със сигурност ще спечелят приятели, знания и умения. Академията е за любознателни хора, които не се страхуват да излязат от собствената си зона на комфорт.