Споделено от победителите: Стефан Григоров

Стефан Григоров печели трета награда в четвъртото издание на „Иновация в действие“ 2017-2018 с проекта си за мотивация и обучение на човешките ресурси чрез VR технология. Той създава система за обучение на новопостъпили служители посредством виртуална реалност в неформална oбстановка, приложима за различни компании. Така новите хора в екипа възприемат основни умения и знания, свързани с компанията и тяхната конкретна позиция по-бързо, лесно и ефективно. Целта на проекта на Стефан е да се подобри обучението и мотивацията при човешките ресурси посредством игрови методи и нови технологии, да се намали стреса при новопостъпилите служители и да се улесни адаптацията, както и да се подобри работата в екип. Ето какво споделя Стефан след участието си в „Иновация в действие“.

 

Как реши да участваш в „Иновации в действие“? Просто се случи, не мога да кажа как точно взех решението. Отидох на отворения семинар като на шега, за да се запозная с нови хора. Организаторите казаха, че остават още само 10 дни за записване. До мен мина един от говорещите на сцената, аз го поздравих за представянето, а той ме попита дали  ще участвам. Не бях подготвен, но той ме насърчи като каза, че няма какво да губя и по-добре да опитам. Опитах, записах се и скоро получих информация, че съм одобрен. Това е накратко. Всичко се случи много бързо.

Кое от академията беше най-полезно или любопитно за теб и защо? Хората, начинът на предаване на информацията, подготовката за финалната презентация.  Под хората имам предвид участници, лектори, директорите, които подкрепят събитието, организаторите и гост лекторите. Всички бяха отворени да ни помагат. Начинът, по който се предаваше информацията беше безценен, в достатъчно детайли. С времето виждах, че всяка подробност, на която е обърнато внимание, попада на своето място. Финалната презентация беше едно от най-хубавите изживявания за мен. Това беше моментът, в който трудът ми излезе наяве. Организаторите ми помогнаха да покажа най-доброто от себе си, за което им благодаря.

Промени ли се нещо след участието ти в Академията? Промени се това, че започнах да говоря по често за идеи за иновации, защото видях, че има смисъл. Всъщност аз разработих идеята си по време на Академията. След това два пъти се явявах пред инвеститори, за да ги привлека да ме подкрепят. Започнах да сформирам и екип, но всичко с времето си. Сега ме очаква и курсът по иновации, който спечелих и нямам търпение, защото знам, че ще работя със страхотни хора.

Какъв е съветът ти към бъдещите участници? Да приемат съвети от хора с доказана репутация когато знаят каква е причината те да дават тези съвети.  Респективно и обратното е вярно – да не приемат съвети от хора, които тепърва влизат в ново начинание.

Какво ти даде Академия „Иновация в действие“? На първо място много положителни емоции и контакти. Успях да наблюдавам как мислят млади интелигентни хора. Общуването с тях беше безценно. Бих посочил и менторството. Ако видите как изглеждаше презентацията ми в ден 1 и как тя изглеждаше на финала, само тогава ще разберете колко много работа е свършена и колко насоки са били дадени.

Как би описал Академия „Иновация в действие“ на своите приятели и познати? Това е една магия. Първо има едни успели хора, които искат да помогнат, след това има едни млади хора будни за знания и развитие и накрая има обмяна на енергия и идеи. Тогава всичко става положително. Както вече казах – магия.

Как би насърчил други млади хора да се включат?   Не вярвам в убеждаването. Аз се включих, защото имах нужда да направя нещо различно. Единственото нещо, което бих казал на всички, всъщност беше казано на мен от един от организаторите на самия старт. И то беше: „Защо просто не опиташ?