Споделено от победителите: Мария Юрукова

Мария Юрукова печели първо място в четвъртото издание на „Иновация в действие“ 2017-2018 с проекта си „Плети с тениска“, свързан с рециклиране на текстил. Тя реализира кампания за събиране на  стари тениски, които се преработват в прежда по забравена традиционна технология. От преждата се създават интериорни аксесоари за дома и офиса като пуфове, възглавници, килимчета и т.н. Целта на проекта на Мария е да се намалят текстилните отпадъци и да се привлече общественото внимание към проблема с изхвърлянето на текстил чрез изграждане на екологични кътове. Мария е създател на бранда „Плетчица“ и активно се занимава с кампанията „Дари тениска, спаси една плетка”. Мечтае да има собствено ателие, в което да работи спокойно и достъпът до продуктите й да бъде улеснен. Така според нея ще бъде по-удобно на желаещите да изпращат своите тениски.

Обучителната лятна програма в Брюксел, която тя печели като награда, Мария определя като страхотно приключение. Преживяването е било интензивно, наситено с нови знания и емоции – лекции, туристически обиколки, хубава храна, интересни хора и разбира се страхотна бира.

Само три месеца след финала на Иновация в действие 2017-2018, към проекта й „Плети с тениска“ се присъединява Преслава Биковска, с която вече разработват обучителна програма с екологична насоченост. Двете вече работят по създаването на образователна екологична игра и се надяват скоро да имат възможността да я популяризират.

Ето какво споделя победителката от четвъртото издание на Иновация в действие:

Какво ти даде Академия „Иновация в действие“?  На първо място ми беше много полезно да получа ценна обратна връзка както от менторите, така и от самите участници. Различен поглед и вдъхновение. Аз кандидатствах с проект, който стартираше и много неща не ми бяха подредени в главата. Благодарение на Академията успях да структурирам идеята си и да си изясня много неща.

Как би описала Академия „Иновация в действие“ на своите приятели и близки?  Много полезен конкурс за всички участници, тъй като дори и да не спечелят или да не се включат в състезателната част, самите обучения са много ценни. Не отнемат време, предварително е ясен графикът и лекторите, т.е. човек може да си го предвиди като ангажимент във времето. Това е голямо предимство, тъй като в други подобни обучения не са известни предварително датите и часовете и на мен лично това много ми пречи. Отделно има и онлайн група, което е много удобно. Уебинарите бяха супер и можех да се присъединя от вкъщи. И обученията са безплатни, предвид, че менторите са с огромен професионален опит. Бих споменала и за таксата, която отива за благотворителност, тъй като това е нещо, което много ми хареса.

Би ли насърчила други креативни млади хора да участват?  Може би вече изчерпах този въпрос с това, което казах до тук, но бих добавила една подробност, която в други подобни академии и конкурси е била проблем за мен. Тук условието е да си студент или завършил през последните 5 години, а това е страхотна възможност. В други конкурси има ограничение за възраст или пък са насочени само към студенти, или пък за участие се допускат само регистрирани НПО-та. Много рядко може да се кандидатства като физическо лице. Наградите не са парични, а образователни, но това е инвестиция в самите участници – в самите нас.