Споделено от победителите: Христина Христова

Христина Христова печели първо място в третото издание на „Иновация в действие“ 2016-2017 с проекта си „Платформа за комуникация между земеделци и пчелари“. Тя създава социална мрежа за бърза и лесна комуникация, за да може земеделците да информират пчеларите онлайн, когато предприемат третиране на медоносните култури. Идеята е свързана с изискването фермерите да уведомяват пчеларите в обсег от 3 км, когато предстои пръскане и идва като местно решение на глобалния проблем, свързан с измирането на пчелите в следствие на използването на пестициди.

Платформата, създадена от Христина, позволява автоматично генериране на уведомително писмо до кмета, което земеделецът може да изпрати по електронен път заедно със сканираната скица на парцела. Социалната мрежа улеснява събирането на контакти, особено за пчелините, които не са регистрирани. Бизнес моделът на проекта е базиран на абонаментни такси от пчеларите и земеделците или рекламни възможности заради тесния и специфичен таргет.  Ето какво ни разказа победителката в третото издание на „Иновация в действие“.

С какво те привлече „Иновация в действие“ Впечатли ме начинът, по който се избираха участниците в Академията, първоначално чрез личностен тест, на следващ етап – с кратък разказ за успех или провал, който е променил живота ти. Изглеждаше ми доста обещаващо. Заинтригувах се от интереса на организаторите към характера на хората и личните им истории.

Как те промени участието в „Иновация в действие“?  До ден днешен прилагам наученото в Академията. Менторите успяха да повлияят на начина ми на мислене, доказвайки, че креативността и намирането на решения не са сложни и тежки процеси, а нещо, което се случва с лекота и често просто ти идва отвътре. Това е най-ценното за мен, защото сухата теория се забравя, докато промяната в мисленето се отразява на всяка сфера в живота на човек. Преживяването на толкова хубави емоции, срещата с толкова позитивни и нахъсани хора няма как да не ти повлияе позитивно. Промяната е най-вече вътрешна – вярвам повече в себе си и в смисъла на усилията, които полагам.

Какъв съвет би дала на бъдещите участници в Академията?  Опитайте се да намерите нещата, които разпалват емоция във вас, които истински ви докосват. Когато работите върху проблем, който пряко ви засяга, с който лично се сблъсквате и живеете, тогава ще дадете максимума от себе си, за да намерите решение, тогава се раждат истинските иновации.

Какво ти донесе участието в проекта?  Полезни знания, добри познанства, безценен опит и невероятни спомени.

Как би описала Академия „Иновация в действие“ на своите приятели и познати? Академията не е просто поредното обучение. За мен тя беше един експеримент, от който не знаех какво да очаквам, но ми донесе повече от това, на което можех да се надявам.

Как би насърчила други млади хора да се включат?  Като им кажа, че „Иновация в действие“ ще преобърне представите им за думата „проблем“ и с течение на времето и работата, тя все повече ще им звучи като „възможност“. Струва си да отделиш част от свободното си време в името на собственото ти израстване и обогатяване. Няма какво да загубиш, но можеш да спечелиш много!