Мартен Демирев: Предприемачът е човек, който, за да не работи по 8 ч. на ден е готов да работи по 20

Срещаме ви с Мартен Демирев, един от хората зад Innovator във Варна, партньор на „Иновация в действие“. Мартен ще ни сподели малко повече за Innovator Creative Spaces, научените уроци и планове за бъдещето.

Как се роди идеята за Innovator Creative Spaces?

От както се помня съм изпълнен с желанието да създавам нови неща. Обичам да се ровичкам в някакви джаджи, използвайки ума и ръцете си. Любимите ми предмети бяха История, Математика и Ръчен труд.

Представях си място, в което имам достъп до:  техника, която ми е необходима, за да работя по идеите си, хора, които знаят и могат повече от мен в сферите си, за да работим заедно над идеи. И най-вече място, в което деца като това, което бях аз, ще могат да се забавляват и да се учат на нови неща.

Обичам да превръщам това, за което си мисля  в реалност. Идеи, върху които не работя просто отпадат като цяло.

Мисълта придоби очертания при едно мое пътуване до Солун по повод Европейска Младежка Столица Солун 2014 където ни показаха подобно място. От там нямаше връщане назад. Две години проучвания, пътувания, разговори, работа по проекта измежду работа по други проекти и така до 2016 когато реших, че вече е време за съставянето на екип. Проектът стана публичен през 2017 и от там останалото е история както се казва.

Kои са предизвикателствата, които срещнахте в началото и как ги преодоляхте?

Като всеки стартиращ проект, да намерим финансиране беше сложен процес. Не бих го нарекъл труден, защото имахме късмета в рамките на няколко месеца да намерим нужните пари. Сложен, защото трябваше да комбинираме различни източници, да управляваме и отчитаме средства пред няколко такива. Но научихме много.

Източниците са няколко – Община Варна, Европейска младежка столица, частни компании, физически лица. Преодоляхме това предизвикателство с много хъс и комбинативност.

Какво стои зад успехите ви до момента?

До момента зад успехите ни стоят много безсънни нощи и екипна работа.

Не е толкова трудно, колкото изглежда, но не е и никак лесно. Ако ви мързи и искате да минете метър – то всяка форма на предприемачество не е за вас. Ако обичате да носите отговорност, не, не просто обичате, но прегръщате отговорността – това е за вас.

В противен случай няма смисъл да си губите времето. Разбира се, може да се научите с времето, но ще трябва да го направите, няма мърдане. Имам един любим цитат: Предприемачът е човек, който, за да не работи по 8 часа на ден е готов да работи по 20.

За какво си мечтаете за Innovator Creative Spaces?

Мечтаем си да видим пилотният ни проект във Варна да преобрази града и да стане един иновационен и технологичен център. В дългосрочен план същото да се случи в цялата страна.