Стефан – един авиоинженер в света на иновациите

Радваме се да ви представим Стефан Христозов, на 31 години, магистър авиоинженер  в ТУ-София. След като работи в различни авиокомпании, започва да чува все по-често за дронове и прогнозите за „експлодиращ“ пазар. След един провален опит за старт-ъп решава да продължи развитието си като специалист в областта на безпилотните системи и сега е докторант в БАН.

Как и защо реши да се включиш в „Иновация в действие“?

След като бях виждал продуктите на Strategyzer миналото лято на Еразъм + Млади предприемачи в Анкара, не знаех конкретно за методиката на академията, но се зарадвах че ползва тези материали. Гост лекторите са изключително вдъхновяващи.

Къде виждаш поле за иновации в твоята сфера?

Умишлено „изостанах“ в БАН, за да мога да следя пазара за дронове и неговото развитие. Категорично вярвам, че те ще отнемат от много от дейностите на хората в близко бъдеще и аз ще бъда един от специалистите в България. Докато цял свят разработва свои технологии и старт-ъпи, дори след това да бъдат придобити от лидери гиганти в авиационния бизнес, тук нещата, както винаги, се случват на парче.

Разкажи ни за твоята идея в рамките на „Иновация в действие“?

Идеята, с която кандидатствах е шанс за България да възпита едно техническо и авиационно мислене и култура в учениците и студентите. Силициевата долина е среда, създавана във времето, където технологичните компании се срещат.

В България има потенциал за развитие на високи технологии, но моето мнение е че трябва да се започне с по-младите и по-амбицирани хора. Тези които нямат никакъв опит. Дупката между поколенията поне в авиацията, е огромна. Липсват цели поколения. Вярвам че не е само авиацията.

Споделена работилница ще даде възможност на много от тези хора да получат един строго необходим минимум от полеви опит, както и от друга страна възможност на много хардуерни старт-ъпи да направят минимален значим продукт достатъчно бързо, така че да могат да започнат да събират инвеститори и да итерират още по-бързо.

Стигнах до този извод след като видях как функционират betahaus за споделеното пространство, Смартфаблаб за помощта им при някои проекти и моделистите от всякакъв тип, които имат изключително приложно мислене. Ами какво ако комбинираме трите неща?

В най-близко бъдеще ми предстои защита на дисертация, надявам се успешна. Надявах се до този момент да има среда за кариерно развитие в областта на дроновете, но явно ще трябва да си я създам.

Това не е работа за един ден и вече съм започнал със собствен блог и с ходения до изложения в чужбина, където да срещам хора със същата нагласа. Надявам се да успея да презентирам България като място, което си заслужава да се инвестира.