Самуил – Не поставям ограничения пред себе си, защото границите са само плод на ума.

Срещаме ви с най-младия участник на „Иновация в действие“ – Самуил Радославов, настоящ ученик в Математическа гимназия “Д- р Петър Берон”- Варна в 10- ти клас.

Ето какво споделя той за себе си

С удоволствие мога да кажа, че от първия учебен ден като гимназист, аз прекрачих прага на врата, която ме отведе в един нов свят. Свят, който ме научи да не поставям ограничения пред себе си, защото границите са само плод на ума. Имах привилегията да избера специалност, която ми помогна да опозная нова култура- френската, както и да разбера как се създават всички интернет програми, изучавайки Информационни технологии. Разбира се, математиката е неразделна част от моето обучение в Математическата гимназия, но и моя страст. Близкият до френски, английски език, е в моя помощ във важни ситуации.

В свят без ограничиния, борбата е безмилостно жестока. Открих, че именно тази борба е моята мотивация за развитие. Тя те учи да даваш най- доброто от себе си, но и да подаваш своята ръка, за да помогнеш. Гимназията ми помогна да открия потенциала в себе си и да вярвам в него. В началото е трудно да повярваш в себе си, но направиш ли го, резултатите са незабавни. Въпреки възрастта си, в момента заемам пост Регионален мениджър бизнес развитие във Volontime (volomtime.com). Искрено съм благодарен на Габриела Пресолска и екипа Volontime за огромното доверие към мен!

Вероятно неведнъж сте получавали този съвет: “Научи се да поемаш рискове!”. Получавам съм го многократно, но напоследък мисля все повече и повече върху него.

Какво е рискът? Защо да го поемем?  Много въпроси изникват в главата ми, може би споделяме едно и също мнение. Бих искал да споделя хипотезата си, че рискът е потенциалът на човека. А за да поемеш риск, означава да разбереш себе си!  Аз рискувах. Повярвах, че съм способен да надмина себе си. Имах и все още имам силно желание да покажа, че младите са безгранични в своята креативност. Бях убеден, че инициативата “Иновация в действие” ще сподели моето мнение, бях убеден, че ще намеря “събеседник” и го открих.

Кои са най-ценните уроци, които научи в „Иновация в действие“?

Знанието е ключово за същността на човек. С това изречение бих могъл да опиша всичко, което научих. Но пръв поглед, съвсем обикновено. Но ключовите думи са “знание” и “същност.” Знанието за самия себе си. Усъвършенстването на личността е придружено с гъвкавост и перспективи. “Иновация в действие” и всички лектори ме научиха сам да избирам кога, как и колко широк да бъде моя мироглед, моята перспектива.

Разкажи ни за своя проект

Един наболял проблем  излиза наяве. Това е корпоративната социална отговорност, или накратко, обществото и заобикалящата го среда. Силно вярвам, че възможностите за иновации съществуват в тази област и моите бъдещи проекти ще бъдат свързани изцяло с нея.

Проектът си назовах “Intelligence Education”, защото така го почувствах… Както се вижда от името, той е свързан в образованието и иновации (промени) в образователната система, както е подсказано с “intelligence”. В днешно време, голям процент от хората притежават “качеството” да критикуват и дават оценка на всичко. Като се замисля, добре, че има и такъв тип хора, но аз избрах да бъда различен като направя промяна. Intelligence Education е образователен софтуер, който съдържа в себе си 21 приложения, допълнени с Образователна социална мрежа и възможност за попълване на CV.

IE предоставя уроците чрез видео, текстово и аудио. Банковата система и нейните услуги също са знание, което може да бъде получено. Примерите са много и разнообразни – предприемачество, изкуство, езикознание и пр. Разбира се, Intelligence Education е създаден с цел “трамплин”. Какво означава това? Мисията му е не да дигитализира, а да социализира. Смятам, че той учи как човек да използва технологията, а не технологията човек. Вярвам, че софтуерът би стимулирал ученици и би бил в полза на България в създаването на висококвалифицирани кадри.

Какво те мотивира да работиш по него?

Мотивацията си за работа по него получих след поредната доза критика към образователната система. Даването на оценка няма да помогне. Страхът от провал също не би бил от полза. Ако имате желание да промените нещо, имате пълната подкрепа на инициативата, както и моята!

Ще продължиш ли работа по проекта и след „Иновация в действие“?

Истината е, че Intelligence Education е вече в процес на разработване. Това постигнах с пълната подкрепата на Администрацията на Математическа гимназия “Д- р Петър Берон”- Варна. Благодарен съм искрено за доверието в мен и от страна на гимназията, и от страна на инициативата „Иновация в действие“!

От какво имаш нужда?

За да променяш и създаваш, се нуждаеш от мотивиран екип. За мен ще бъде изключително удоволствие да създам мрежа от хора, с които да работим за създаване на иновации. Напълно уверено ще кажа, че съм много мотивиран млад гражданин. Давам най – доброто от себе си, за да изградя един добър екип от младежи и да покажа колко много можем да постигнем ние, младите, заедно!