Плети с тениска с Мария

Запознайте се с  Мария Юрукова, на 29 години, едновременно от Добрич и Пловдив.  Завършва “Психология“, а след това и магистър по “Клинична и консултативна психология” в СУ “Св. Климент Охридски”.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Реших да се включа в академия “Иновация я действие”, тъй като осъзнавам, че изпитвам известни трудности при реализираното на проекта ми. Знаех, че ще имам възможност да се срещна с наистина добри специалисти, от които исках да почерпя опит.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Наясно съм, че ми липсват определени знания, които смятам, че успях да си набавя чрез Академията. Също така, липсваше ми и структура, много се разпилявах в различни занимания, а сега смятам, че картинката доста ми се нареди и изясни.

Какъв е твоя самостоятелн проект в сферта на иновациите?

Моят проект е свързан с рециклиране на текстил. Кампанията ми се казва “Плети с тениска”, чрез която събирам стари тениски. От тях правя прежда, с която плета уникални и свежи интериорни решения като пуфове, килимчета, възглавници и др.

Проектът ми вече е стартирал, като по време на първата ми официална дарителска кампания по събиране на тениски успях да рециклирам близо 20 кг. текстил. По този начин благодарение на дарителите спестихме голямо количество ресурси и отделянето на вредни емисии.

Оказва се, че сравнително малко хора знаят, че текстилната индустрия е втората по замърсяване промишленост в света. Отделно, производството на памук изразходва отгромно количесвто вода и използва доста опасни химикали. Чрез кампанията “Плети с тениска” успявам да рециклирам поне част от текстилните отпадъци, вместо да отидат на сметището и да бъдат изгорени. Чрез този проект давам просто и елегантно решение. Реално всеки може да изработи свой продукт у дома, стига да иска. Също така, чрез информационната ми кампания хората наистина започват да се замислят дали е необходимо да си купуват десетки нови дрехи, които обличат само няколко пъти или къде да изхвърлят стария си текстил, когато разчистват гардеробите си.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Определено смятам да продължа да се занимавам с кампанията и да развивам бранда ми “Плетчица”. Имам много идеи, свързани с този проект и в общи линии чакат своето време, тъй като всичко става много бавно и трудно, но при всяко начало е така. За моя радост има много хора, които ми помагат и ме подкрепят, което доста ме вдъхновява.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Все пак имам нужда от ателие, в което мога да работя спокойно  и да е улеснен достъпът до моите продукти и съответно да е по-удобно на желаещите да изпращат своите тениски.