Кремена и бижутата от рециклирани телефони

Запознайте се с Кремена Костадинова, на 28 години. Имам бакалавърска степен по „Финанси“ и магистърска степен по „Счетоводство и контрол“ от Икономически университет – Варна. Член съм на Международната младежка камара – Варна (Junior Chamber International) – неправителствена организация, обединяваща млади, активни и амбициозни хора от цял свят, насочили своите усилия към предприемачество, самоусъвършенстване и подобряване на средата, в която живеем чрез силата на позитивната промяна.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

За мен е много важно личностното развитие и обичам постоянно да уча нови неща. Проектът беше една възможност да науча нещо ново и да опитам нещо ново.

Контактите с хора ме зареждат! Това беше още една възможност за мен да се запозная с млади, дейни, амбициозни хора, които също като мен желаят да дадат своя принос за позитивна промяна на заобикалящата ни среда. И действително се запознах с изключително стойностни хора, с които имаме общи интереси и се надявам да запазим приятелството си и да продължим да работим по общи проекти.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

В рамките на Академията научих, че за да е успешен един бизнес, то той трябва да решава проблем на определена група хора. Проблемът, а не просто идеята е изходната точка за започване на бизнес. Инструментите за генериране на идеи, които се преподават в Академията са изключително полезни и практико-приложни.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите?

Моят самостоятелен проект в сферата на иновациите е свързан със създаването на онлайн магазин за продажба на бижута от благородни метали, извлечени чрез рециклирането на стари мобилни телефони.

Проблемът, който решава е свързан главно с опазването на околната среда. Независимо дали са годни за употреба или не, мобилните телефони излъчват вредни емисии дори когато са изключени и неизползваеми. Телефоните са съставени от материали, които не се разграждат в продължение на хиляди години. Съдържат токсични вещества, които вредят на природата и на човешкото здраве. Чрез покупката на бижута, изработени от извлечени благородни метали при рециклирането на мобилни апарати, ще се повиши информираността на хората, относно цялостния проблем с електронните отпадъци, както и  информираността, относно съдържанието на благородни метали в мобилните устройства.