Явор Гочев за митовете за това какво е да си предприемач

Днес ви срещаме с Явор Гочев, програмен директор на Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ към Bcause – партньор на тазгодишното издание на „Иновация в действие“.

Явор Гочев е бакалавър по Бизнес мениджмънт от University of Dundee, Великобритания, и магистър по Организационни иновации и предприемачество от Copenhagen Business School, Дания. В края на 2017 г. започна докторантура по Бизнес мениджмънт в СУ „Св. Климент Охридски“.

Явор има опит като координатор на различни международни проекти, финансирани от ЕС, като помага на различни организации да получат финансиране за стартиране и развитие на своя бизнес. Той беше и един от нашите гост-говорители по време на нетуъркинг срещите на „Иновация в действие“ в София.

Решихме да му зададем още няколко въпроса:

 

Кои са основните митове за това какво е да си (социален) предприемач?

Митовете има много. Като се започне с това, че дадена идея е „най-добра“ и ще бъде реализиране точно така, както даден човек си я представя, мине се през липсата на достъп до финансови средства – „няма пари“ и се завърши с това, че „аз не съм предприемач“.

За мен обаче, един от най-големите митове с които аз и моите колеги се сблъскваме всеки път е това, че стартиращите предприемачи се страхуват да споделят идеите си, както с нас, като хора, които биха могли да им помогнат, така и със своите приятели и близки. Защо ли? Защото се притесняват, че „някой“ може да им „открадне“ идеята за бизнес.

Ако някой може да копира веднага твоята идея и да я реализира, то, поне според мен, тази идея за бизнес не е никак иновативна и оригинална. За да може някой да ти „открадне“ идеята за бизнес, то той трябва да има нужните познания и експертиза, нужното финансиране, свободно време и най-вече – мотивация! Така, че, настоящи и бъдещи предприемачи, не се тревожете, вероятността някой да открадне вашата идея е изключително минимална!

Какви са 3-те предпоставки за успех на една иновация според вашия опит?

Този въпрос идва, като естествено допълнение на преходния. Споделяйте вашите идеи! Обратната връзка от близки, познати и непознати, потенциални клиенти и хора, които имат повече опит от вас е изключително важна. Не се знае с кого ще споделите вашата идея и по какъв начин този човек може да ви помогне! Представете си, че се окаже вашият първи сериозен инвеститор, или пък вашият co-founder. Разказвайте за вашата идеи на колкото се може повече хора и вижте какво те ще споделят с вас, колкото повече гледни точки съберете, толкова по-добре за вас.

Нещо друго, което винаги се откроява и е изключително важно за успеха на една иновация – това е екипът! Без всеотдаен и силно мотивиран екип успехът идва изключително трудно. Намерете своите съмишленици, за да успеете заедно! Нещо друго, което бих искал да добавя, което е едновременно толкова лесно, но и изключително трудно е стартът.

Не отлагайте! Не губете месеци, за да финализирате вашия продукт или услуга, а започнете колкото се може по-бързо, в процеса на работа ще видите, че много от нещата които ще научите от вашите клиенти не съответстват на вашите предварителни представи и план.

Кои са основните предизвикателства, които срещат хората, които искат да правят иновации и как да се справят с тях?

Основното предизвикателство, поне според мен, е свързано с това дадено изобретение, креативно решение или новост да имат икономическа приложимост, това ще рече решение, което води след себе си ползи или проходи за обществото в голям мащаб, иновацията трябва да гарантира позитивна промяна за обществото. Често се случва дадено изобретение или откритие да не намери приложение в нашето ежедневие, така че бих насърчил хората да търсят иновативни решения за съществуващи проблеми.

Разкажи ни за 2 примера за иновации в Ринкър, с които се гордеете и каква иновация носят те?

Ще ви разкажа за два от екипите, които сме подкрепили.

Единият е от второто издание на Rinker’s Challenge. Това са „Братя Хлебари“ – братята Теодор и Пресиян Петрови, и както ние обичаме да се шегуваме – братовчеда хлебар – Мъгърдич Хулиян. Както всички знаем „Новото е добре забравено старо“, та така и при хлебарството. „Братя Хлебари“ възраждат традиционните методи за производство на жив хляб с квас и в момента спокойно може да ги наречем звездите на хляба. Те се връщат към забравените и до не отдавна неизползвани методи за правене на хляб, което в техния случай е и иновацията, която ни накара да повярваме в тях и да подпомогнем старт им. Няколко години по-късно „Братя Хлебари“ са изключително успешни, постоянно предлагат нови продукти и мислят за разширяване с което нашият екип се гордее.

Другият екип за който искам да ви споделя е този на “MeteoRocks”, съвсем пресни победители от последното издание на Rinker’s Challenge. Като запалени катерачи, те се сблъскват с проблема, че няма надеждна информация за метеорологичните условия на местата на които ходят да се катерят.

Представете си как сте пропътували 200 км, за да се катерите и се оказва, че скалите са влажни, защото сутринта е имало роса или пък в момента е мъгливо. Пълна загуба на време. Та, така, запалените катерачи, които междувременно са хора с много различни умения и познания, решават сами да намерят отговор на проблемите с информацията за времето и започват да произвеждат метеостанции и да ги монтират на местата, които посещават.

Разбира се, техните станции са много по-компактни и евтини в сравнение с тези използвани от НИМХ да речем. Класически пример за „User-driven innovation“, където човек се сблъсква с даден проблем за който настоящите решения не са подходящи и намира начин как да го разреши по най-подходящия начин според своите нужди.

Често се оказва, че и много други хора се сблъскват с такива проблеми и това решение може да разреши и много чужди проблеми, превръщайки се в иновация.