„Иновация в действие“ превърна Варна в център на иновативните идеи и креативността

By 24.01.2018Новини

За четвърта година Варна се превърна в център на приложните иновации. В рамките на инициативата „Иновация в действие“ се проведе отворен семинар, на който бяха представени добри примери за български проекти, спечелили признание в България и по света.

Около 100 млади хора изслушаха вдъхновяващата история на DIA – младата певица, която завладя света със своите песни. Хитовете ѝ „Егея“, „Вено Невено“ и „Огън“ комбинират традиционни мотиви с модерно звучене, като по този начин върнаха народната музика в клубовете. „Преди 

всяко участие решавам, че ще се хвърля напред смело, без да мисля и без предразсъдъци. Така винаги съм доволна от резултата. Същото е и с иновациите – щом човек има добра идея, трябва да действа веднага, за да не изтърве момента. „Иновация в действие“ ще ви научи и как уловите този момент и да осъществите мечтите си“, каза DIA и призова присъстващите да се включат в Академията.

 

Семинарът в морската столица представи какво е иновации и защо те са поглед в бъдещето развитие за един по-добър свят. Всеки, който има интерес в тази област и отговаря на критериите, може да кандидатства до 29 януари 2018 г. на интернет страницата на инициативата. Одобрените ще се присъединят към останалите 30 кандидатствали, които вече са избрани за участие в работилниците, част от Академията. Областите, в които тази година младите иноватори ще развиват идеи, са: “Ефикасно използване на ресурсите“, „Дигитална трансформация на българската култура и традиции“ и „Образование на бъдещето“.

Традиционни домакини на събитието бяха изпълнителните директори на компаниите организатори на Академията Спирос Номикос и Тим Курт.

 

„Ресурсите, дигитализацията и образованието са предизвикателства, с които новото поколение млади и амбициозни българи ще трябва да се справят. Целта на „Иновация в действие“ е да ги подготви за тази 

действителност, като инвестира в тяхното бъдеще, но и в бъдещето на цялото общество“, сподели Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД.

„Днес виждам много млади хора, които искат да говорят за иновации. Пожелавам им успех! Най-важното 

нещо, което бих им препоръчал, е да се научат как да направят иновациите ключов процес – как да го планират и как да създадат подходяща бизнес среда за развитието на идеите им“, каза в думите си към младите иноватори Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД.

В тазгодишното издание на инициативата 100 млади хора ще се включат в Академията. В рамките на предстоящите работилници те ще получат знания и умения за създаване и управление на проекти, свързани с иновациите. Всеки един от тях ще получи ценно ноу-хау и съвети от изявени специалисти по темите: генериране на идеи, анализ и оценка на потенциала на новите идеи, дизайн и ре-дизайн на иновативни продукти, устойчиви бизнес модели и взимане на решения. След участието си в работилниците, младите иноватори ще разпишат идеите си, с които да се включат в състезанието за наградите на инициативата.

Освен DIA, посланици на „Иновация в действие“ 2017/2018 са Любомир Янчев, създател на устройството за умно управление на климатици  „Мелиса“, и Кирил Митов, който развива роботиката в България и чужбина, чрез платформите за онлайн обучения по роботика “Robopartans”.

В четвъртото издание на Академия „Иновация в действие“ организаторите я надграждат, защото вярват, че да си иновативен означава да се променяш към по-добро. Тъй като зад добрите проекти винаги стои една благородна идея, те решиха да включат в програмата и добротворчеството. С участието си в Академията всеки курсист ще има възможност да подкрепи една благородна кауза, за която вярва, че най-много има нужда от съдействие. Още при кандидатстването си всеки ще посочи проекта, който иска да подпомогне, а като част от панела „Взимане на решения“, ще може да защити избора си.