Спирос Номикос – Броят на участниците нараства всяка година

By 31.12.2016Новини

В рамките на „Иновация в действие“ – инициатива на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България ви срещаме със Спирос Номикос.

dsc_7748Спирос Номикос e завършил е Висшето бизнес училище на Солвей в Брюксел с технически профил и  магистърска диплома с първа специалност „Финанси“. Започва професионалния си път като отговарящ за проекти по финанси и развитие в застрахователна компания „Жози“ в Брюксел. От 1989 г. насам работи в областта на финансите в Група „Солвей“ – в Брюксел, Барселона, Атина, Пекин. От 2012 г. е генерален мениджър на Група „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ и ТЕЦ „Девен“, Девня.

Как оценявате резултатите от академията „Иновация в действие“ досега, какви са практическите ползи от нея?
В днешно време, когато компаниите правят някаква инициатива, винаги се цели постигането на ключови показатели, с които да се измери постигнатото. В случая с „Иновация в действие“ това е малко трудно, но съм убеден, че това, което правим, е много добро. Като начало броят на участниците нараства всяка година. В първата инициатива се включиха 55 души, във втората участниците бяха над 70, а тази година очакваме повече от 100 младежи да преминат през академията.

Разбира се, реализацията на проектите зависи от тях, но ние им даваме необходимите знания и умения за устойчивите иновации, осигуряваме им подкрепа и експертно мнение. Радвам се, че много от участниците в академията са вече професионалисти, успели в своята област. Сред тях например са победителите в конкурса – Велика Петрова от второто издание и Александър Цветков от първото, чиито иновативни проекти вече са реализирани или в процес на реализация.

Какво представлява проектът Got It, с който спечелихте наградата за иновации на работното място от Enterprise Europe Network?
За компании като нашата, които работят на световния пазар и участват в „шампионската лига“ на големите играчи, е задължително да са конкурентни. Да, инвестираме много в ново оборудване, но също така силно вярваме, че малките стъпки са не по-малко важни.

В случая става дума за това да създадеш нагласа у служителите, че всеки – от обикновения работник до висшия мениджмънт, трябва да участва в подобряването на работата, да помогнеш на хората да придобият чувство за принадлежност към компанията. Инструментът за това е Got It.

Той представлява интегриран цикъл за систематично събиране, оценка и приложение на иновативни идеи от служителите. Това е първата фаза на нашия иновационен процес, която е от съществено значение, защото оттам черпим ценни идеи за подобрения. В Got It участват всички заводи на Групата Солвей като нашия, които имат сходни проблеми, и така си сътрудничим. Информацията се превежда автоматично на всички езици.

След регистрацията идеите се разглеждат от вътрешни експерти, избират се най-добрите и след това се връщат в отделите за изпълнение. Например, насърчаването на хората да предлагат идеи за подобряване на процедурите за безопасност допринася значително за тяхната ангажираност с безопасността. Освен това така хората се научават да говорят и да споделят идеите си.

Tекстът е част от материал на Капитал по повод третото издание на „Иновация в действие“