Мая Донева и иновации, създаващи стойност

20160114_socialteahouse-32Мая Донева е международен обучител в сферата на неформалното обучение, специализира в сферата на гражданското образование и повишаване на капацитета на организации, които работят с младежи.

Мая е съ-основател на социален стартъп, който дава първа работа и менторска подкрепа на младежи без родители – Социалната чайна. Започва да работи по темата за социалните иновации преди 4 години, когато заедно с екипа на Варна 2017 печелят титлата за Европейска младежка столица’ 17 с концепция посветена на социалното предприемачество.

Мая е една от малкото европейки в екипа на Womenpreneur – инициатива, в която ментори подкрепят дами от Близкия изток да стартират свой бизнес. След като тази година бе поканена за говорител на най-голямото младежко събитие в Европа – ЕУЕ – Тhe Youth Event в Европейски парламент в Страсбург, преди дни историята на Чайната стигна и до  TEDxVarna с темата за Value-Based Innovation.

Как се роди идеята за Чайната и какъв е пътят й досега? 

Идеята за Чайната започна като идея за по-добър живот на децата, израстнали в домове, а не като идея за социалeн startup. Аз и Стояна Стоева, с която сме основатели на Социалната Чайна, участвахме в доброволческа група, която редовно организираше различни занимания за деца от домове и имахме доста добър поглед върху това какво става с младежите без родители, когато трябва да напуснат институциите, в които са израснали. Те буквално изпадат в безпътица и често вземат грешните, лесни решения, които са пред очите им, тъй като няма кой да ги посъветва, да ги подкрепя и да им помага.

Така се роди идеята за Чайната – място, което да дава първа работа и дългосрочна менторска подкрепа на деца, израснали в домове.

Как би обяснила на баба си какво е иновация?

И двете ми баби, да са живи и здрави, са доста интелигентни дами и знаят какво е иновация. Мисля, че често подценяваме адаптивността на опитния мозък. Само защото някой не може да пише код не значи, че не може да бъде иновативен или креативен. Моята идея за Value-Based Innovation, която представих на TEDx, всъщност е точно това – ако обединяваме хората на ниво ценности, а не на ниво компетентности, можем да постигнем чудеса.

Какво представляват иновациите, създаващи стойност и какви са основните им съставки?

Value-based innovation е сбор от две концепции – value-based leadership & social innovation.

systematic-changeВ основата на първата стои идеята, че хората интуитивно и лоялно следват лидери, с които имат сходни ценности и респективно биха работили по-дълго и по-продуктивно за компания, чиито ценности харесват и възприемат като свои. Това е HR инструмент, но за мен той много лесно излиза от корпоративния сектор и влиза в обществения през призмата на социалните иновации.

Спиралата на социалните иновации е реално ефектът на пеперудата, за който всички знаем – ако си достатъчно постоянен, искрен, задълбочен и решителен в разрешаването на социален проблем, най-накрая ще промениш системата и ще повлияеш на всички по веригата.

Комбинацията между концепцията за социални иновации и използването на Value-Based Approach в за решаването на социални проблеми е това, което интуитивно сме направили в Чайната. Събрахме и развихме startup с екип, който по законите на всички организационни практики би фалирал и не би бил продуктивен, но реалността показа, че 2 години по-късно core team на Чайната е 10 души, а само преди 20 месеца бяхме само аз и Стояна.

Какви са предпоставките за успех на една иновация?

Енергията – както на самата идея, така и заобикалящата енергия от съмишленици, конкуренция, среда, институции, партньори и т.н.

Не ме мислете за някакво хипи – не говоря за аури или чакри, а буквално за енергията, която кипи около новото и непознатото. Планирането определено помага на всяка иновация да има по-дълъг живот и постоянното адаптиране към случващото се около теб. Иновациите не живеят в комфорт – там има динамика. Или даже още повече – хубавата българска дума „зор“. В зоната на комфорта иновация няма да намерите.

Кои са основните предизвикателства, които срещат хората, които искат да правят иновации и как да се справят с тях?

Хората, които действително искат да направят нещо, не могат да срещнат нищо, което да им попречи.

Хората, които се отказват обаче срещат всичко ежедневно – от правителството и икономиката, до времето и бившето гадже. Въпрос на мислене е да не приемаш случващото се около теб като лична вендета на човечеството. Промените в света не се случват от хора, които мрънкат, че някой не ги разбира – те провокират света да иска да ги разбере.