Христо Христов и иновациите в корпоративна среда

hristo-hristov-5Христо Христов е изпълнителен директор на най-голямата дигитална медийна компания у нас – Нетинфо. Той заема този пост от 2013 година, като преди това основава дигиталната новинарска компания Дарик Уеб. Христо Христов има опит като репортер в Дарик Радио, както и BBC London. Професионалният му опит включва участие в стартъп проекти в областта на финансите.

Христо Христов се включи като един от гост-лекторите в третото издание на „Иновация в действие“ – инициатива на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България.

Кои са основните съставки на иновациите?
Основните съставки са две. Първата е да искаш да промениш нещо към по-добро, а втората е да разполагаш със средствата да го осъществиш.

В каква степен иновациите са важни за развитие на успешен бизнес?
Иновацията е съществена част от всеки бизнес. Без иновация няма добавена стойност, съответно няма как да има мотивация у потребителите да ползват услугите на дадената компания. Освен, ако не си монополист на пазара, разбира се.

Възможни ли са disruptive иновациите в големите компании?
Категорично, възможни са. Как се постигат, това е добър въпрос. Според мен, ако има желание и действие от висшия мениджмънт, то цялата компания може да бъде трансформирана.

Къде във Вашия сектор виждате бъдещите иновации?
Иновациите са навсякъде. В Нетинфо те ежедневно идват от всеки един служител в компанията.

hristo-hristov-3Какви методологии ползвате за целенасочено стимулиране на иновационната култура в организацията?
Имаме инициатива в Нетинфо, която наричаме „Нетинфо асансьор”. Нейната цел е да предостави възможност за развитие на собствените идеи или проекти на служителите, ако те имат потенциал да допринесат за бъдещото развитие на нашия бизнес. В „Нетинфо асансьор” всеки може да кандидатства с иновативна идея, а мениджърският екип и компанията му помагат да я реализира. Освен това организираме множество обучения, както и обмен на опит и знания с чуждестранни експерти и компании, за да черпим опит и вдъхновение.

Как са въвлечени служителите и клиентите в процеса на иновации?
Всеки служител на Нетинфо активно участва в иновациите на компанията. Когато хората са добри, не правите разлика между работа и иновация.

Какво бихте посъветвали младите хора, които се интересуват от иновации?
Да кандидатстват за работа в Нетинфо.