Свилен Станков – Винаги има начин!

Радваме се да ви запознаем със Свилен Станков, един от гост-говорителите в тазгодишното издание на „Иновация в действие“. От 10 години се занимава с графичен дизайн, а последните 5 години казва, че се е преориентирал към по-значима дейност, а именно „ създавам продукти, носещи живот и специално послание, или както обичам да казвам: „продавам щастие на хората”.

Кой е генераторът ти на идеи или как се раждат мечтите?

Винаги ми е било любопитно как генерирам идеи – стигнах до извода, че зад тях се крият няколко основни принципа и правила, ох как мразя скапаните правила… или по-скоро ОБИЧАМ да ги нарушавам , защото един от основните проблеми, който ни ограничава, е конформизъмът,  носещ дълбоко в себе си правила и рутина.

  • dsc_0009Първият принцип за генериране на идеи е: Винаги има начин! Защото за всеки един проблем има от две гледни точки до безброй.
  • Вторият принцип: Винаги има по-добър начин!:)
  • Третият принцип е да се старая никога да не казвам, че нещо не става! Основният проблем идва от там, че когато си кажа, че не мога или не става, мозъкът ми спира да работи и никога не мога да намеря изход от проблема.
  • Четвъртият начин да генерирам идеи идва когато напускам зоната си на комфорт. Когато просто се впусна в приключение, без да се страхувам от това да поема отговорността за действията си и да платя цената за това, което искам да постигна.

image_big_33121aОт къде черпиш вдъхновение?

Най-често от малките неща, от хората – то излиза от тях аз само го пречупвам и им го връщам обратно.

Разкажи ни малко повече за продуктите, които произвеждате

В момента работим в 3 основни направления „Еко картички” – разделители за книги, под марката „Бижута за книги”- и дървени опаковки.  За третото, ще споделя на по-късен етап.

Интересното при тях е, че всъщност са дървени и сигурно ще попитате какво всъщност им е еко? Дървото е от подбрана отпадъчна дървесна маса, която преработваме по специален начин, за да произведем дървени листи – тук ще вметна, че почти съм разработил една технология за производството на подобни листи от други материали, които държат на рециклиране.

Кой е най-милият жест, който сте обличали в дървена форма? Гравирани бобчета, имитиращи ембрион в дървени кутийки, за една бебешка кампания.

Кутията или съдържанието? Пътят до двете.

Посланието или дизайнът? Дизайнът е ръка на посланието.

Трудно ли се преследват мечтите? Какво става, когато ги хванеш? Мечтите са живот, трудно ли се живее Не искам да го правя, не искам да ги ги хвана, а да ги преследвам. Мечтата е пътят до нея, следователно ако пътят свърши, и животът свършва!

Пожелай нещо на участниците на „Иновация в действие“: Бъдете усмихнати, усмихнати от вътре, другото само ще дойде.