Ваня Стоянова и иновациите в корпоративна среда

Радваме се да ви запознаем с Ваня Стоянова, един от гост-говорителите в третото издание на „Иновация в действие“ – инициатива на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България.

vanya-stoyanova_aurubisВаня Стоянова е ръководител на отдел Изследване и развитие в Аурубис България от месец август 2010 година, когато се присъединява към екипа на компанията. На следващата година става част от корпоративният екип по Иновации. Екипът й има няколко реализирани проекта и в годините се превръща в незаменим партньор на производството.

Професионалното си образование завършва в ТУ-София, специалност Металознание, и докторантура в областта на праховата металургия от университета в Тренто (Италия). Преди да се присъедини към екипа на Аурубис е работила в областта на нанотехнологиите и разработването на нови материали в Италия. В последните години продължава образованието си в областта на бизнес процесите в ЕМВА програмата на университета в Шефилд.

Интересите й извън професионалната сфера са свързани с приятелите и семейството, пътувания и опознаване на различни култури, книгите и социалните проекти. От няколко години е член на Toastmasters – международна организация подпомагаща членовете си да развиват комуникационните и лидерските си умения.

В това интервю си говорим за иновациите в корпоративна среда.

Кои са основните съставки на иновациите?

Много харесвам следното определение за иновация – това е пресечната точка на нуждата на клиента и ползвателя, технологичната възможност тази нужда да бъде задоволена, и не на последно място, на цена, която клиентът е готов да заплати.

Всъщност, това е голямата разлика между изобретение и иновация. Откритието на нов продукт или услуга е изобретение, но то се превръща в иновация едва, когато бъде реално внедрено и някой е готов да го купи.

В каква степен иновациите са важни за развитие на успешен бизнес?            

Ключа за оцеляване на една компания в съвременната бизнес среда е в способността й:

  • да се адаптира,  към променящите се нужди на пазара, като предлага продукти или услуги с висока добавена стойност;
  • да се променя, като непрекъснато подобрява конкурентоспособността си;
  • да изграждат добри партньорства, за които основна предпоставка е доверието.

В този контекст, способността на една компания да се иновира е водеща за нейното бъдещо развитие.

Възможни ли са disruptive иновациите в големите компании?

Смятам, че са възможни, но за тях се изисква воля и много добро стратегическо планиране. Обикновено, една голяма компания се стреми да запази и разшири съществуващите си пазари и бизнеси, в този смисъл се залага повече на така наречените sustaining иновации.

Една от причините е, че disruptive иновациите трябва да бъдат доказани на практика, в тези случаи според мен работят добре формулировки от рода на spin-off. Чрез тях могат да се тестват в по-малък мащаб, и следователно с по-малък риск, нови идеи – бизнес процеси или технологии, или продукти в по-малки серии. При доказан успех имплементирането им в основният бизнес на компанията би било много по-лесно.

Къде във Вашия сектор виждате бъдещите иновации?

В медния бизнес, и въобще в металодобива, основните усилия в момента са насочени в няколко основни насоки:

  • Технологични: разработването на нови процеси даващи възможност за сработване на все по комплексни суровини, първични и вторични. Другата основна цел е създаване на условия за извличане на ценни елементи, които обикновено са в много ниски концентрации и е почти невъзможно да бъдат извлечени чрез традиционните технологични процеси.
  • Екологични и свързани с подобряване на работните условия: в тази връзка постоянно се разработват нови процеси и технологични решения намаляващи индустриалният отпечатък върху заобикалящата ни среда, както и автоматизиране на процесите и операциите, особено там където има най-голям риск за човешкото здраве.
  • Бизнес процеси: например симбиози между доставчици и клиенти, свързани с оптимизация на доставката и използването на суровини, дигитализиране на бизнес процесите и т.н.

Така, че в нашият бизнес полето за иновации е наистина огромно и не е ограничено до чисто традиционните процеси, както повечето хора си мислят.

Какви методологии ползвате за целенасочено стимулиране на иновационната култура в организацията? Как са въвлечени служителите и клиентите в процеса на иновации?

В нашата компания се опитваме да стимулираме всички служители да споделят своите идеи и предложения, както тези свързани с преките им задължения така и по глобалните, защото добри идеи могат да се родят навсякъде. Имаме, разбира се и няколко дългосрочни проекти, с които се цели генерирането и реализирането на идеи в конкретни области – например повишаване  ефективността на използваната енергия.

Веднъж в годината на корпоративно ниво се организира и Aurubis Innovation Day, в който участват много служители на компанията, както и външни партньори и се обсъждат конкретни предизвикателства за компанията и идеи за тяхното решение. Не на последно място, отдел Изследване и развитие е мястото, където се случват много от иновациите в компанията разбира се.

Какво бихте посъветвали младите хора, които се интересуват от иновации?

Винаги да бъдат любопитни, да не се задоволяват с очевидното и да предизвикват на първо място себе си, но и средата и статуквото. Много е важно, човек да се научи да приема неуспехите, те също са резултат, а и да се учиш от грешките си.

Освен това, според мен, иновативното мислене е заложено във всеки един от нас, но всеки трябва да даде шанс на любопиткото в себе си да се изяви и да не го ограничава в рамки, като: „моето образование е…“, „не ми е работа“ или „кой ли ще ме чуе“. И най-вече никога да не се задоволяват с това, което знаят в момента – днес света около нас се променя толкова бързо, че за да бъде иновативен и успешен един човек трябва да учи през целият си живот.