Стефани Босева в света на иновациите

Радваме се да ви запознаем с още една от участничките на „Иновация в действие“ – Стефани Босева, на 25 години от София.

stefaniСтефани завършва бакалавър Европеистика в Софийския университет с една академична Еразъм година в La Roche sur Yon, Франция, а в момента учи съвместна магистратура на The Business Institute и Висше училище по застраховане и финанси – Иновации, предприемачество и финанси.

Опитът й досега е свързан предимно с НПО сектора в България с фокус върху неформалното образование и публичните политики на европейско и национално ниво. Подкрепя като доброволец различни каузи, свързани с международните политики и популяризирането им в България – член е на Team Europe Junior, екипа на българските младежки делегати към ООН и организационния екип на Model European Union Sofia.                     

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Реших да се включа в Академията, защото иновациите и предприемачеството винаги са ми били интересни теми и като млад и динамичен човек постоянно търся нови възможности за развитие и придобиване на нови умения.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Академията ми помогна да се ориентирам по-добре в сферата, в която искам да се развивам занапред и ме насочи и към магистратурата, която започнах впоследствие.

Коя е иновацията, която те вдъхновява и защо?

Вдъхновяват ме тези иновации, които променят нещо съвсем мъничко, а всъщност оказват огромно влияние върху цялата среда. Те ми показват, че всеки може да е иноватор, стига да вложи креативност и да разгледа проблема от всеки възможен ъгъл.

Какъв е твоят самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Проектът ми е свързан с хранителната индустрия и от една страна засяга проблема с изхвърлянето на огромно количество храна, а от друга предлага здравословна и достъпна алтернативна на комерсиалните вериги за бързо хранене и традиционните доставки по домовете.

В по-дългосрочен план проектът цели създаване на общност около идеята за полезна домашно приготвена храна. Ключовите му предимства са свързани основно привличането на нов клиентски сегмент, който традиционните играчи на пазара не успяват да таргетират.

Какво те мотивира да работиш точно по този проект?

Основно ме мотивира това, че лично съм изпитвала фрустрацията, която се опитвам да разреша. Мисля, че когато приемеш даден проблем за своя кауза, работата по справянето с него става не само много по-лесна, но и изключително завладяваща и надъхваща, а реалните резултати ти доставят още по-голямо удоволствие.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Да, смятам да продължа да развивам проекта си и след приключването на Академията и се надявам да го доведа до успешна реализация.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Академията ми даде много полезен базисен поглед върху процеса на създаване на иновация, но се нуждая от по-задълбочени познания в областта и със сигурност от валидиране на идеята ми чрез различни инструменти и проучвания. Затова и логичното продължение за мен беше магистратурата по Иновации, предприемачество и финанси, в рамките на която смятам, че ще успея да я „проверя“.