Ирина Петрова и активния и здравословен начин на живот

Радваме се да ви представим един от шестимата финалисти в третото издание на „Иновация в действие“ – Ирина Петрова.

irinaТя е на 24 години от София и тази година завършва бакалавър по Инженерен дизайн от Лесотехнически университет. В професионален план е работила като учител по английски по метода Монтесори, асистент в библиотеката на Институт Сервантес, community manager на ресторант, графичен дизайнер, учител по народни танци в българско училище в чужбина.  В момента е в Залцбург, Австрия и се включи в академията онлайн.

Ирина казва, че целта  през новата година е да работи по специалността си.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“? 

Твърде неподготвена излязох на непознатия пазар на труда. С мечти, но не и с ясна представа как се осъществяват по принцип, камо ли – конкретно моите, още повече, намирайки се в чужбина.

Академия „Иновация в действие“ ме привлече с възможността да продължа да се уча и усъвършенствам, да разбера как се довеждат наблюденията на проблемите в света до иновативни идеи, а те – до работещи проекти.

В обучителната програма видях знание, което може да се приложи в редица сфери на живота. Това е безценно! От прагматична гледна точка, ме привлече дистанционното обучение, съчетано с личен контакт по време на уебинарите.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Академията ми представи един нов, за мен, подход за структурирано, последователно, осъзнато действие към постигане на идеите.  Отдадеността на менторите към всеки участник е може би най-важният урок, който получих.

Коя е иновацията, която те вдъхновява и защо?

По света има хора с желания и нужди, със знания и умения. Теоретично, ако целият човешки потенциал бъде организиран и насочен, не би имало неизпълними идеи, неудовлетворени желания.

Впечатляват ме проектите, улесняващи връзката между хора, които могат да си помогнат едни на други, спестяващи време и усилия. Освен това ме вдъхновяват инициативи като „Занаяти от тракийските земи“ и „Резиденция Баба“, които запазват и възраждат българските традиции, веществени и нематериални съкровища.

Къде виждаш поле за иновации в твоята специалност в следващите години?

 

Въпреки човешкия напредък, в света има широко поле за иновации, защото навсякъде има несъвършенства.

Надявам се продуктовите дизайнери да полагат все повече усилия за откриване и окончателно решаване на значими проблеми и все по-малко – за създаване на нови потребности, измисляне на нови форми за съществуващи продукти, поддържане на консуматорството. Вярвам, че „опаковката“ трябва да е само допълнение към значимото „съдържание“.

Иска ми се инструментите за манипулация, с които разполагат графичните дизайнери, да се използват за благото на обществото, а не за информационното му замърсяване, под формата на визуални стимули, ежедневно пренасищащи човешките възприятия.

Дано професионалистите осъзнаят, че най-важната оценка за работата им не е графиката на продажбите, че с труда си оформят обществото и че хората не са средство.

Какъв е твоят самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни повече за него.

Проектът, който започнах по време на обучителните сесии е свързан с баланса между отговорността към другите и грижата за себе си.

Целта му е да подпомогне добрата организация в забързаното ежедневие; да насърчи и награди положения върху себе си труд, в посока здравословен, активен живот; да избегне социалната изолация по критерий външен вид, както и безпрепятствено да свърже компаниите за спортни стоки с реално заинтересовани клиенти.

Решението е игрово приложение, което напътства стъпка по стъпка изграждането на полезни спортни навици като предлага разнообразни стимули: редовни предизвикателства, практични съвети, лична статистика, професионален треньор, намаления за избран спортен магазин, мрежа от съмишленици, спортни събития.

От личен опит знам колко малко е нужно, за да укрепиш волята си и също колко малко е нужно, за да се откажеш. Идеята е всяка малка крачка към целта да бъде награждавана и нетърпението за постигане на дадено здравословно състояние да бъде облекчавано.

Хората ще са виртуално представени от постиженията си, а не от моментното си физическо състояние. Едва когато придобият самочувствие от грижата за себе си и ентусиазмът надделее над притеснението, ще се запознаят на живо с останалите участници със съответните постижения. Организираните събития ще включват аматьорски състезания, споделяне на лични истории и ще помогнат за изграждането на взаимно подкрепяща се, спортуваща общност от хора с подобни затруднения, интереси и воля.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията? От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

С удоволствие бих работила за развитието на проекта и извън Академията. Смятам че с професионални насоки би се превърнал в носител на социална кауза за едно здраво общество от активни хора. Същевременно вярвам, че подходите, представени в „Иновация в действие“ биха ми позволили да развия още по-стойностни проекти.