Снежната ракета на Никола Танев

nikolaПредставяме ви един от 6-мата финалисти в „Иновация в действие“ – Никола Танев на 26 години от София. Никола завършва IT в ТУЕС и Авиация в ТУ-София. От 5 години работи в Hewlett-Packard Enterprise, където създава доброволческата организация HPE Innovations Bulgaria – за създаване на иновативна екосистема в компанията, както и да подпомагане тази извън нея. Част от активностите им включват създаването на софтуерни платформи целящи подобряване работния процес, обучения по презентационни умения, креативност, серия от success stories, обучения по програмиране и други.

За себе си казва, че силно се интересува от иновации и предприемачество, а отскоро от астро и квантова физика тъй като вижда огромен потенциал от предприемачеството в космическата сфера. В свободното си време помага на ученици в предприемаческите им начинания.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Най-вече защото исках да мина през утвърден framework, по-който да структурирам идеята си.  Хората, които участват на такива събития,  са страхотни.  Исках да се запозная отблизо с процеса как се води обучение по темата и да се запозная с иновативните отдели на Аурубис България и Солвей Соди.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Въпреки, че бях запознат с Business Model Canvas, научих много нови детайли и чрез реалното му прилагане върху моята идея, получих учудващи резултати.

Коя е иновацията, която те вдъхновява и защо?

Вдъхновява ме всеки коренно различен подход за решаване на проблем. Вдъхновяват ме иновации, които правят цели индустрии излишни.

Вдъхновява ме изкуственият интелект и това, което ще настъпи след няколко години. Хората ще могат да създават, променят, творят само чрез мислите си. Вдъхновява ме колонизирането на нови планети и в този ред на мисли всички проекти и концепции за по-бързо придвижване в космоса.

Къде виждаш поле за иновации в твоята специалност или сфера на дейност в следващите години?

Дори в момента иновациите за заели почти цялото ми ежедневие и не се и съмнявам, че бъде така и в бъдеще. В момента по-голямата част от времето ми е заето с работа по лични проекти, но единствено, за да изградя необходимата основа. Плановете ми за бъдещето са по-скоро социално насочени и  включват създаването на иновативни хъбове и екосистеми в България.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Идеята за проекта Снежна Ракета ми се върти в главата от 2-3 години, но след среща с приятел, работещ в Силициевата долина се вдъхнових да го започна. Като страстен почитател на зимните  спортове, винаги съм смятал, че трябва да се измисли начин ските или сноуборда да се движат самостоятелно без нуждата от човешка сила. Проблемите, които виждам са следните:

  • За хората е много трудно да използват екипировката си по равен терен. Например за да се придвижват от квартал до квартал или от град до град.
  • За повечето хора е почти невъзможно да се изкачат по ски пистите без лифт.

Снежна Ракета решава горните проблеми чрез система от високо-ефективни електромотори, които след прикачане към ските ти позволят автономно придвижване. Ключовото предимство е, че устройството е портативно и всеки може да си го остави в раницата, когато не е е нужно.

Какво те мотивира да работиш точно по този проект? 

Мотивира ме да създам иновация без аналог. Иновация, която дава свобода и има потенциал да стане неизменна част от екипа на всеки почитател на зимните спортове.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Да! Прототипът е вече готов и съм радостен да споделя, че проектът  получи начално финансиране от Министерство на Икономиката.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Екип, както и необходимите ресурси за експериментиране с различни технологии.