Злати Вълчев и рециклирана пластмаса за 3D принтиране

Запознаваме ви с един от финалистите на „Иновация в действие“ –  Злати Вълчев, на 25 години, магистър по „Електроника“ и бакалавър по „Комуникационна техника и технологии“ в Технически университет  гр.Варна.

zlati-fotorТой е сервизен инженер към Авесто ЕООД, където отговаря за инсталацията и сервизирането на автоматични пакетиращи поточни линии, произведени в Испания, Чехия и Белгия. Вицепрезидент на JCI Варна (Международна младежка камара) и участвам като ментор в ABLE Mentor гр. Варна.

Злати, защо реши да участваш в „Иновация в действие“ и какви са ценните уроци, които научи?

Вярвам, че „Човек, или е част от проблема, или е част от решението!“ Това ме стимулира да търся иновативни решения за един по-добър свят. Разбира се, нужни са и редица знания и умения за успешното прилагане на идеите. За мен Академия „Иновация в действие“ бе отлична възможност за запознаване с основите им.

Изключително полезни ми бяха методите за генериране на идеи, както и инструментите за структуриране и анализ. Също така контактът с млади, амбициозни хора, стремящи се към промяна, ме вдъхнови и ми даде надеждата, че предстоят по-добри времена.

Коя е иновацията, която те вдъхновява?

Иновацията, която ме вдъхнови бе „Precious plastic“. Идеята е да се създаде единна широка общност от съмишленици – пластмасови събирачи. Хора, които да работят за по-чисто бъдеще, споделят  знания и си сътрудничат.

Разликата между сегашния модел за събиране и рециклиране и този, който предлага иновацията , е в това, че ще се създадат много на брой локални преработващи цехчета, които ще оползотворят пластмасовия отпадък на локално ниво. Това, от една страна ще намали разходите по събиране, извозване и преработка, от друга ще повиши културата за разделно събиране и вниманието на обществото към проблема.

Време е да се обърне по-сериозно внимание върху околната среда и ограничаване на последиците от замърсяването й. Като инженер вярвам, че можем да предотвратим задълбочаване на проблема чрез подходящи машини и съоръжения.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Моят проект има два аспекта на реализация. От една страна е създаване на локални рециклиращи центрове от осъзнати рециклиращи хора.

Другата част от проекта е създаването на пазарно конкурентен продукт. Като най-подходящ виждам консуматив за 3 D принтери.  Събрана пластмаса се надробява чрез шредер, нагрява и извлича като влакно подобно на кабел чрез екструдер. След това материала се навива на макара. Така подготвения продукт се ползва за консуматив на 3D принтери. Този тип принтери са идеални за принтиране на прототипи с ниска себестойност за кратки срокове.

Всякакъв вид дизайнери, зъботехници, архитекти могат да се възползват от услугата 3D принтиране, за да реализират своята идея физически. След оглед и преценка може да се направи матрица за серийно производство. Също така принтерите са изключително полезни в учебния процес при ученици и студенти.

Основният принос на идеята виждам във факта, че вече произведената пластмаса може да се рециклира и използва повторно. Това ще доведе до намаляване на депонирания битов отпадък и подобряване на околната среда.

Ще продължиш ли да развиваш идеята и след приключването на Академия „Иновация в действие?“

Определено ще развия проекта си след края на Академията. Вече съм предприел първите крачки към реализацията. Изкарах курс за 3D принтери, изчислил съм средствата за производство и закупуване на нужната техника.