Илияна Тодорова и пеещата Варна

Радваме се да ви запознаем с още една от участничките в академия „Иновация в действие“ във Варна. Тя е Илияна Тодорова, на 30 години, архитект и инженер-дизайнер с образование от Варненски Свободен Университет“ Черноризец Храбър“ и Технически Университет-Варна.  Работи като архитект на частна практика, с проектиране на жилищни, обществени и промишлени сгради.

Илияна, разкажи ни за твоите интереси извън работата

iliyana-todorovaИмам интереси в много области – музика, рисуване, спорт. Доброволчеството е нещо, което много обичам и е важна част от живота ми. Участвала съм в много социални проекти и инициативи. Някои сама инициирам, към други просто се присъединявам – посещение на старчески домове, сиропиталища, бежански лагери, разнасяне на храна за бездомни и какви ли не други идеи, които спонтанно са възниквали. Обичам да съм сред хората и да им помагам!

Защо реши да се включиш в „Иновация в действие“ и кои са ценните уроци, които научи?

Думата „иновация“ ми харесва – описва ме. В „Иновация в действие“ научих, че иновацията се ражда не от грандиозна идея, а от належащия проблем, на който търся разрешение. Вдъхновяват ме социалните иновации, защото обичам съм сред хора и да им нося светлина, радост и надежда.

Виждам се полезна в много области както в архитектурната, така и в социалната. Бих могла да съдействам да стане достъпна архитектурната среда за хора в неравностойно положение, тъй като там виждам доста неуредици. Ще продължа да съм доброволец в различни проекти за помощ на хората около мен, защото това осмисля живота ми.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Моят проект се казва „Варна пее“ и осигурява Рождествено послание и радост чрез песните си на различни групи хора – болни, възрастни, самотни, както и хора от тълпата. Създава една приятна атмосфера на самите участници на сплотеност и удовлетворение. Мисията ни може да се опише с думите: благотворене, състрадание, задоволство, задружност, просвета. Предимствата са, че нещата вече се случват и участниците са ентусиазирани от това, което правят.

Какво те мотивира да го осъществиш? Ще продължиш ли да го правиш и след академията? Как можем да помогнем?

Обичам да пея. Рождество Христово е един прекрасен повод да пеем заедно. Мисля,че ще стане традиция всяка година Варна да пее и групата ще се увеличава. Ще се радвам да открия един усмихнат хоров диригент, който да се посвети на каузата.