Десислава Палашка и как да изградим здравословни навици

Представяме ви Десислава Палашка от Варна. Тя има бакалавърска степен по маркетинг от ИУ-Варна. За себе си казва, че нейно призвание е да помага на хората да развиват своя потенциал и да ги мотивира да постигат целите си. В момента е младши консултант по човешки ресурси, бизнес тренер и коуч в международна компания във Варна.

Деси, разкажи ни малко повече за твоите интереси

Цял живот съм искала да постигна това, което гласи мъдрdesislavaата мисъл, че ако работиш своето хоби, няма да имаш нито един работен ден. Според тази поговорка вече не работя и почти всичките ми странични интереси са отново свързани с това, с което се занимавам. Отделям цялото си време да се развивам и да споделям това, което знам, с хората около мен. Презареждам като бягам сутрин с вълните, слушам музика и чувствам свободата.

Доброволец съм вече пета година в две от най-големите международни неправителствени организации в света. Ръководила съм екипи до 14 души и съм инициирала организирането на 3 проекта. Възнамерявам да продължавам да дарявам от своето време и опит и да служа на обществото.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Както вече споменах, отделям голяма част от свободното си време, за да уча и да се развивам. Академията ми се стори една прекрасна възможност да надграждам над вече наученото. Много ме вдъхнови нещо, което казаха по време на презентация в ИУ- Варна: „Образованието е нещо, което ти остава за цял живот“.

Обичам да се срещам с проактивни, силни хора, които знаят какво искат и мислят иновативно. Реших, че „Иновация в действие“ е перфектното място за това. Вдъхвновявам се, когато генерирам креативни идеи и после ги видя реализирани.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Академията ми даде много ценни уроци. Бизнес моделът Канвас не беше нещо ново за мен, но благодарение на фасилитаторите вече мога да кажа, че наистина го разбирам в дълбочина.

С помощта на Цветелина Тенева разгадах какъв е смисълът на заглавието „Иновация в действие“ и колко много се крие в него. Тя каза, че колкото и да ни учи, ключът е действието и това да се вдъхновим да действаме по реализацията на своята идея. Действието провокира истинското учене.

Къде виждаш поле за иновации в твоята специалност или сфера на дейност в следващите години?

Като специалист, който води бизнес обучения и работи по международно know-how, виждам голямо поле за иновации в българското образование. Завърших своята бакалавърска степен преди няколко месеца и имам много скорошен поглед върху образователната система. Младите хора имат нужда да им се помогне да открият своето призвание – това, което наистина иска сърцето им.

Младежите се нуждаят от контакт с ролеви модели, минали по пътя на успеха, които да ги вдъхновяват и да споделят своя опит. Смятам, че най-важният ключ към иновативното образование е ДЕЙСТВИЕТО. Ученето чрез действие. Действието, което може да създаде реалността, която искаме.  Обучение, което включва практическа работа и менторство от успели личности.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

В днешно време голям процент от младежите страдат от наднормено тегло или анорексия. Общата култура сред подрастващите за здравословния начин на живот трябва да бъде подобрена и се нуждаят от изграждането на навици за здравословно хранене и спорт. Пътят към едно по-здраво общество- това са навиците, които се изграждат още от ранна възраст.

Как ще се случи това? Проектът „Аз обичам здравословния начин на живот!“ в продължение на 2 месеца диетолози и лекари ще преподават на учениците от 8-12 клас и по интерактивен и иновативен начин ще обогатят общата им култура за здравословния начин на живот.

Различното в този проект е, че всяка седмица обучителите ще дават задача, която участниците трябва да изпълняват през седмицата  до момента на следващата среща с лекторите. Например, в следващата 1 седмица ще трябва да увеличат количеството вода, което пият, да практикуват спорт поне 2 пъти седмично и т.н. Учениците ще учат чрез действие. Когато ежедневно подрастващите биват мотивирани да изграждат нов навик, след 2 месеца ще имаме младежи, които имат изградени навици да се хранят по-здравословно и да спортуват повече.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Единственият ресурс, от който имам нужда съм самата аз – да имам силата и вярата, с които да вдъхновявам участници и партньори, които да се включат доброволно в проекта и да го подкрепят. Тази инициатива може да се реализира без почти никакъв финансов разход и би оказала сериозно въздействие върху съзнанието на младите хора, които участват в нея.

Какво те мотивира да работиш точно по този проект? 

Вдъхновена съм да работя по този проект, защото вярвам в огромния капацитет на хората и че те имат целия ресурс, за да постигнат всичко, което искат. Нужно е само да бъдат подкрепяни и мотивирани от правилните хора. Също така вярвам и че ключът към успех, към здраве, към по-висока продуктивност са правилните навици, които да се изградят.

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Смятам, че идеята на проекта е прекрасна и би могла много да допринесе за младите хора. Със сигурност ще продължа да развивам проекта и извън академията.