Милена Велева и мобилен център в подкрепа на жените с рак на гърдата

img_5596Радваме се да ви запознаем с  още една от участничките в тазгодишното издание на „Иновация в действие“ – проект на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България.

Милена Велева на 25 години, бакалавър „Медии и журналистика“ и магистър  „Маркетинг със специализация – „Рекламен мениджмънт““ от УНСС. В момента работи като маркетинг специалист във Фондация „Нана Гладуиш – Една от 8“ за жени с рак на гърдата.  За нея тази работа е кауза, а свободното си време обича да прекарва със семейството си.  Други хобита са готвенето, пътуванията и монтирането на видеа.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“?

Имах много хубаво предчувствие за академия “Иновация в действие“. Нещо в мен не ми даваше мира докато не кандидатствах, въпреки че октомври месец беше най-тежкият месец от годината за мен!

Използвах инерцията от постоянната си ангажираност и мобилизираност в ежедневието си, за да стана част и от нещо толкова хубаво като „Иновация в действие“.

Всъщност станах част от академията, защото искам да покажа един иновативен за България проект, който ми хрумна в началото на годината – „Розов кемпер на Една от 8“. Това е  идея, чиято реализация ще помогне на много хора у нас. Смятам, че когато една идея е смислена, то тя трябва да бъде показвана на възможно най-много хора.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията?

Най-ценният урок за мен беше това, че за да бъдеш иновативен, трябва да дадеш свобода и на най-щурите си и провокативни идеи. Благодаря на Михаил Стефанов, който толкова много ме вдъхнови. Обожавам хора като него! Дори вчера гледах анимацията „Inside Out”, която той ми препоръча, за да си обясня всички процеси, които той ни разказа за функцията на нашия мозък.

Всяка една среща с лектори ми беше полезна, а всяко едно запознанство все още ми е ценно. Мога да твърдя, че намерих  истински приятели.

Какъв е твоя самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Моят проект е „Розов кемпер на Една от 8“. Той представлява мобилен център, в който ще се предлагат всички дейности, които се предлагат в Клуба на Фондация Нана Гладуиш – Една от 8 за жени с рак на гърдата. В България не съществува подобен проект! Накратко – Екипът на Една от 8 се състои от 4 жени, преминали през диагнозата, и мен, дъщеря на жена с рак на гърдата.

branding-cemper-edna-ot-8-preview-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В нашата фондация ние предлагаме следните дейности абсолютно БЕЗПЛАТНО: индивидуални психологически консултации, индивидуални информационни консултации, юридически консултации, Групи за взаимопомощ, Арт-терапии и др. Предлагаме и информационни брошури. Раздаваме специализирани сутиени за жени, преживели мастектомия, перуки, протези, аксесоари за глава и др. Всички тези дейности, заради които ни търсят жените с рак на гърдата и техните близки, сега се предлагат само в София.

Искаме да разширим обхвата си и да обиколим цялата страна с кемпера, за да достигнем и до хората, които преминават през лечение, но нямат възможност да дойдат до София, за да получат информация за това как да продължат живота си след диагнозата.

Смея да твърдя, че проектът ни е страхотен и ще бъде изключително ефективен, защото и в момента хора от цялата страна се допитват до нас, за да им помогнем и да им дадем съвет.

Налага ни се да си говорим по Skype с жени от цялата страна и чужбина, получаваме имейли и от най-отдалечените кътчета в България. Заради тези хора си заслужава! Те имат нужда от подкрепа! Имат нужда от Една от 8!

Какво те мотивира да работиш точно по този проект?

Една от 8 е организация на 3 години, която вече се превърна в институция! Институция, защото жените  с диагноза рак на гърдата и техните близки ни търсят непрестанно, за да отговорим на въпросите им, чиито отговори те би трябвало да получат именно от българските институции.

Горди сме, че реално помагаме на хората. ДА! Една от 8 помага БЕЗПЛАТНО на жените с рак на гърдата в България.  Смятам, че сме достатъчно смели, за да постигнем всяка своя мечта! Работим здраво за това! Новата ни мечта е „Розов кемпер на Една от 8“! И ще я постигнем!

Смятам, че можем да достигнем нивото на английските и американските фондации за рак на гърдата. Вървим с бавни крачки напред. Сигурна съм, че нещата ще ни се получат, защото работата в Екипа на Една от 8 е нашата лична кауза! Когато се бориш за своята кауза, няма сила, която да те спре! Повярвайте ми!

Ще продължиш ли да го развиваш и извън Академията?

Със сигурност ще продължа да развивам идеята си. Няма да спра докато не я видя реализирана. Надявам се още през 2017 година да мога да се похваля, че проектът е факт!

От какво имаш нужда, за да продължиш напред?

Имам нужда от контакт с бизнеса. Смятам, че аз като генератор на идеи в една сериозна и  установена в нашето общество организация, мога да предложа на бизнеса много хубави и реализируеми идеи като проекта – „Розов кемпер на Една от 8“.

Една смислена организация като нашата има нужда и от финансова подкрепа, разбира се. Както казах ние сме НПО, която се издържа само от дарения. Дарителският механизъм в България за съжаление е „развален“. Голяма част от българите не вярват в думите „благотворителност“ и „безплатно“.

Смятам, че когато работиш здраво, за да надграждаш себе си и да помагаш на хората, заслужаваш вниманието на бизнеса. Не случайно слоугънът на Фондация Една от 8 е: „Не е задължително да си Една от 8, за да си Една от нас!“

(Всяка една от 8 жени в световен мащаб се разболява от рак на гърдата до края на живота си). Ако проектът „Розов кемпер на Една от 8“ ви допада, подкрепете ни!