Откъде идват идеите?

By 12.12.2016Новини

Сигурно този въпрос изглежда глупав, но много често така наречените “глупави” въпроси ни дават много важни отговори. Откъде идват идеите? От главите на хора, разбира се, ще кажете вие и ще бъдете прави!

Как, обаче, се раждат идеите в главите на хората?

Има експерти и организации, които изследват този въпрос от години. Те са най-вече свързани с предприемчивото мислене и предприемачеството. Ето какво казват те.

  • Едната посока на раждане на идеите е “от вътре навън”. Когато идеята каца на рамото ти като златно птиче, осенява те и изгрява в съзнанието ти.

Случвало ли ви се е ? Усещането е прекрасно, нали?

Гари Шонигер е основател на Entrepreneur Learning Initiative, който “отглежда” иноватори и предприемачи от близо 10 години. Той казва, че идеите, роден “от вътре навън” е като да намериш решение и да търсиш проблема, който то решава. Има вероятност да го намериш, да уцелиш проблем, чието решение има сериозен потенциал и да развитие.

По-сигурният начин, казва Гари е “отвън навътре”: намери проблем, намери добро решение, намери много хора, които имат са готови да приемат това решение.” И тогава шансовете за успех за значително по-сериозни.

И така, оглеждайте се за проблеми, в които виждате възможност за добри решения, които да реализирате като иновативни инициативи.

Линк към видео на Гари Шонигер.