Елтимира Димчева и екологични ядливи кутии за храна

Представяме ви някои от тазгодишните участници в „Иновация в действие“ – една инициатива на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България.
eltimiraЕлтимира Димчева
учи  в УНСС, специалност Международни отношения и участва в изданието на проекта в София. Тя работи като фрийлансър в сферата на онлайн маркетинга и по-точно SEO оптимизацията.

За себе си казва, че има всестранни интереси. Обича разнообразните форми на изкуството, малка нейна тайна страст е пеенето, както и разходките сред природата и пътуванията из света.  Играе бордови игри, обича да помага на хората и се интересува от личностно развитие. Доброволствала е в неправителствени организации като AIESEC, ESN и  Асоциацията за изследването на международните отношения.

Елтимира, разкажи ни за последния вълнуващ проект, по който си работила

Развивах собствен проект с още няколко младежи от За Земята,  с желанието да насочим вниманието на младите хора  към продуктите за еднократна употреба и как можем да ги използваме повторно в бита.

Направихме състезание за изработка на красиви бижута, мебели, скулптури и останахме очаровани от креативността на хората и желанието им да бъдат съпричастни с проблема с боклуците и по-специално за продуктите за еднократна употреба. Това ми даде мотив да мисля и други идеи в тази насока.

Защо реши да се включиш в академия „Иновация в действие“? От близо две години чета различни материали за процеса на раждането на идеите. Постепенно започнах да практикувам предложените съвети в тази насока и създадох списък с много идеи, които исках да реализирам. Посещавала съм доста обучения за изпълняване на собствени проекти и реших да се включа в академията на „Иновация в действие“, тъй като там има много опитни хора. Предполагах, че обучението ще бъде много полезно за мен.

И наистина не съжалявам, че с включих, тъй като Академията много ми помогна като практически ми даде специални методи, с които да оценя идеята си и  да я развивам, като с предоставените инструменти бих могла и сама да оценявам всеки мой бъдещ проект.

Кои са ценните уроци, които научи в рамките на Академията? Научих, че на човек много му се иска да реализира своята идея по първообраза, в който тя му е хрумнала. Но често се оказва, че идеята вече съществува и  трябва максимално да я нагоди спрямо търсенето и съществуващите проблеми, дори това да замени напълно първоначалната му концепция и да няма общо с нея. Това е пътят, по който тя удовлетворява пазара и идеята му става полезна.

Освен това продуктовата канава е най-големият подарък, който Академията ми подари. Досега бях практикувала само бизнес канавата, но продуктовата канава ми даде  яснота за връзката между проблемите, които стоят в обществото и възможностите, които предлагат решение.

Коя е иновацията, която те вдъхновява и защо? Иновацията, която ме вдъхновява, е 3D принтерът. Когато разбрах, че може да се правят и трансплантират сърца от 3D принтер, осъзнах че много други неща са възможни и остава да се размечтаем и да действаме колкото можем. Защото колкото по-висок таван си поставим, можем да постигнем много повече, отколкото поставяйки си ограничението, което знаем, че към момента е възможно.

Какъв е твоят самостоятелен проект в сферата на иновациите? Разкажи ни какъв проблем разрешава и по какъв начин? Кои са неговите ключови предимства?

Иновацията, по която работя в момента е създаването на екологични чинийки за еднократна употреба, които не само няма да вредят на околната среда, но ще са полезни за човека. Той ще може да изяжда и самите тях и дори те да са полезни за здравето му.

Всичко възникна от момента, в който си поръчвах храна за вкъщи, почувствах се виновна за пластмасовите чинии, в които храната беше предоставена и осъзнах, че нещо трябва да се направи. Пластмасовите продукти за еднократна употреба ни заобикалян навсякъде  –  в ресторантите,  магазините и къде ли не и с времето този екологичен проблем ще се задълбочава.

Силно се надявам тези чинийки да влезнат в ресторантите, в които се готвят био храни  и постепенно употребата им да се разпространи и към други потребители. Основните им предимства ще са: произведени от био продукти, полезни за хората и чмат някои функционални предимства пред съществуващите.

Ще продължиш ли да  развиваш проекта си и извън Академията? Ще продължавам да се боря, да търся информацията и ресурсите, които са ми нужни, за да го осъществя. То е на практика лична кауза.

От какво имаш нужда, за да продължиш напред? Това, от което имам нужда са хора, с които да се съветвам, тъй като знам, че съществуват такива с знания по точно определени въпроси, до които за момента нямам достъп. Вярвам, че няколко правилни съвета от специалисти в конкретната област могат да ме изстрелят напред.