Иновациите – най-добрата инвестиция в бъдещето

By 10.12.2016Новини

В семинара във Варна участваха и двама от победителите в предходните издания на академия „Иновация в действие“

Innovation-in-Action in Varna 2016Третото издание на академия „Иновация в действие“ стартира във Варна с отворен семинар в Икономическия университет. В присъствието на интересни събеседници над 100 млади иноватори се срещнаха с изявени практици в областта на предприемачеството и иновациите. Академия „Иновация в действие“ се провежда по инициатива на „Солвей Соди“ АД и е със социален характер. Тя има за цел да инвестира в бъдещето на младите хора, като развива техните знания и практически умения в създаването на иновативни проекти, както и да ги подкрепя в генерирането на идеи в областта на технологичните и социални иновации, здравословния живот и безопасността.

Официални гости бяха Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД, и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД, основен партньор в проекта. Те говориха с присъстващите за иновациите в корпоративна среда и успешните иновативни практики.

Spiros Nomikos, Solvay SodiПовече от 150 години Група „Солвей“ изгражда традиция на иновативен и предприемачески дух, станал част от корпоративната култура и практиките на всеки един служител на компанията. Този дух е в основата и на силната подкрепа, която „Солвей“ оказва вече над 10 години за проекта „Солар Импулс“ – „слънчевият“ самолет, който лети, без да използва нито капка гориво и в момента изпълнява околосветския си полет в частта му над Северна Америка“, каза г-н Номикос. „Академия „Иновация в действие“ е свързана с иновациите, но на първо място това е проект, посветен на образованието. Според нас иновациите трябва да се превърнат в задължителен елемент от бизнеса на всяка компания, за да може тя да бъде успешна и устойчива“, добави той.

Tim KurthВ „Аурубис България“ ние вярваме в иновациите. Затова сме създали среда за тяхното стимулиране, която да ни помага да установяваме новите идеи, зараждащи се в служителите ни, но също така и среда, която да приеме тези идеи и да ги подпомогне. Защото от една идея има смисъл само тогава, когато тя е приложима и води до успешни резултати на компанията“, каза г-н Курт.

Велика Петрова и Магдалена Михалева, победители съответно от второто и първото издания на „Иновация в действие“, бяха сред присъстващите на семинара. Те споделиха как Академията им е помогнала в професионалното им развитие, както и защо младите хора, които искат да се развиват и да инвестират в бъдещето си, трябва да участват в нея.

Специалeн гост на семинара бе Сергей Петров, съосновател на революционната система Bee Smart Technologies. Това е интелигентна система за пчелни кошери, която позволява на пчеларите да имат постоянен контрол и наблюдение над пчелите и да реагират в правилния момент при възникване на проблем. Bee Smart Technologies е българският финалист на международния конкурс за социални иновации The Venture и един от New Europe 100 Challengers на Google. Сергей Петров представи своя продукт – каква е неговата цел, с какво е иновативен, каква е добавената му стойност за потребителите. Той сподели как се ражда иновацията – от идеята до превръщането ѝ в жизнеспособен и финансово независим проект.

По време на събитието младите хора се запознаха с това как и защо да се включат в безплатната академия и състезание. „Иновация в действие“ се провежда едновременно във Варна и София, а участници от други градове в страната ще имат възможност да се включат дистанционно чрез специални онлайн обучителни сесии на живо. Семинарът в София също премина при засилен интерес от страна на бъдещите иноватори и събра над 100 млади хора.

През следващия етап от Академията, който е в началото на септември, всички участници ще минат през серия от безплатни обучения, които да изградят у тях разбиране, знания и умения за устойчиви иновации. Всеки, който желае да се включи в тях, вече може да кандидатства чрез специалната форма на http://innovationinaction.eu/. В хода на академията класираните ще получат подкрепа и експертно мнение при разработването на проектите си от ментори и лектори-практици. Най-добрите три проекта, избрани от престижно жури, ще получат специални образователни награди – безплатно участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, магистратура и курс по иновации, предприемачество и финанси в България.

 

За академия „Иновация в действие“

Академията се провежда от 2013 г. и е под наслов „Направи света по-добър”. За двете предходни изданияАкадемията е обучила над 200 млади хора с иновативни идеи. В нея могат да участват настоящи студенти или завършили в рамките на последните пет години.  Академията има конкурсен характер, като ще се оценяват устойчиви, иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество.

Целта на „Иновация в действие“ е да се изградят разбиране, знания и умения за устойчиви иновации у участниците, да се повишат мотивацията и увереността за реализация им, както и те да получат подкрепа и експертно мнение в представянето на идеите си.

След края на работилниците кандидатите, подготвили пълно описание на своя проект, го изпращат на имейла на инициативата. Трите предложения с най-високи резултати, оценени от авторитетното жури, ще бъдат обявени на официално награждаване, което ще се състои в началото на 2017 г. Партньори на инициативата на „Солвей Соди“ от самото й създаване са The Business Institute и агенция Havas Worlwide Sofia. Повече информация за „Иновация в действие“, моля, намерете на интернет страницата и  http://innovationinaction.eu/