Иновацията: спящата красавица

By 08.12.2016Новини

Думата “иновации” става все по-модерна – заради времето. Времето е на много технологии, непрекъснати промени и така наречената “криза”, която ни кара да търсим нови начини – тоест да иновираме. Освен, че е модерна, тази думи е и ..хм, малко неясна. Кое е иновация, едно ново нещо иновативно ли е или е само ново?!Много често на иновацията се гледа като на спящата красавица – прекрасна принцеса, ей там високо-високо в кулата. А само един мъж за цели 100 години има тези сили и способности да стигне до нея и да я целуне.

Та така и с разбирането за иновация – нещо трудно достижимо, само единици хора, надарени със супер специални способности могат да правят иновации.

Извинявайте, но няма да се съгласим. Нашата история е по-малко вълшебна, но много по-положителна за всички нас. Иновация означава положителна и полезна промяна. Когато започнем да правим нещо, правено досега по нов, по-по-добър начин. Или започнем да правим нещо, което не е правено досега, а е полезно.

Всъщност, има три нива на иновации:

  • Иновационно откритиe:  Ако има принцеса на върха на кулата, това е иновационнотo откритие. И тo наистина е за малко на брой избраници, на които е по силите да правят иновационни открития. Помните ли скока на Феликс Баумгартнер от 39 километра над земята? Можем да каже, че това е иновационно откритие. Голямата цел на този скок е да даде реални данни за изграждане на спасителни мисии за космонавти. Можем да кажем, че Феликс е юнак, наистина.
  • Иновация с добавена стойност: А за рекламите, които говорят за “Иновация от Schwarzkopf”, сещате ли се?  Това е добър пример за иновация с добавена стойност – същият продукт, но прави позитивна промяна, която съществено променя полезността му.
  • Кайзен: Думата кайзен идва от японски и значи непрекъснати малки, лесни и полезни промени. За тази иновация ни трябва бистър ум, практично мислене и ориентация към подобрения, а не летящ кон. Вярвам, че познавате PSY  с неговия Gangnam Style! Е, можем да наречем този забавен танц “кайзен”. Няма космическа наука, даже уроци по танци не са нужни – просто добра и интересна хрумка, която (явно) създава положителна промяна в начина на забавление на много хора и затова е толкова популярна.

С тази история искаме да кажем, че всеки може да бъде иновативен. Ако иска. Иначе не е трудно.