Мисия

„Иновация в действие“ е инициатива на Солвей Соди в партньорство с Аурубис България, която допринася за икономическото и социално развитие на обществото, като подкрепя обещаващи млади хора – ключов фактор за позитивна промяна.

Проектът стартира през 2012 г. Четирите проведени издания до момента събират над 400 участници. Инициативата се доказва във времето като устойчива, форматът се трансформира през годините, но целта остава една и съща – да се дадат ценни знания и умения на младежите, което има дългосрочен позитивен ефект върху тяхното развитие, както и да бъдат насочени за това как да разработят своите новаторски идеи.

„Иновация в действие“ е комбинация от академия и състезание, като по-големият фокус е в образователната част – основната цел е инвестиция в младите хора и това те да продължат да се развиват в областта на иновациите. Инициативата създава платформа, благодарение на която добрите идеи получават шанс да бъдат забелязани и потенциално реализирани.

Иновативното в очакваните идеи не се изразява непременно в някакво революционно решение, изобретение или пробив в това, което вече съществува около нас, а по-скоро се търси иновативен начин на мислене, стремежът на участниците да намерят нови и креативни решения на вече съществуващи в ежедневието предизвикателства и нужди на хората. Целта е младежите да усвоят различни нови умения като например как да представят идеята си убедително, как да я защитят и „продадат“ и как да я приложат на практика.

Сред отличените в „Иновация в действие“ проекти през годините има идеи за детски площадки от нерециклирани и отпадъчни материали, многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна, платформа за комуникация между земеделци и пчелари, когато предстои третиране на културите, както и иновативни начини за намаляване на текстилните отпадъци.

На призовите места са били също така проекти за енергийна независимост на сгради, публични събития за популяризиране на изкуство от отпадъчни материали, програма за личностно развитие на деца в риск чрез изработване на изделия от винил, използван преди това за рекламни материали, проект за изграждане на образователни пъзел стаи в училищата за представяне на учебния материал по интересен, интерактивен и забавен за децата начин и дори интерактивен мобилен музей, в който изложбите се представят чрез миксирана и виртуална реалност.

Кауза

Вярваме, че да бъдеш иновативен означава да се променяш към по-добро и че зад добрите проекти винаги стоят благородни идеи. „Иновация в действие“ е много повече от проект – инициативата носи визия за утвърждаването на едно по-добро общество и има мисия да насърчава и развива младите хора, за да водят те света ни към по-устойчиво бъдеще.

В „Иновация в действие“ 2017-2018 за първи път подкрепихме не една, а две социални каузи. В рамките на проведените работилници, участниците от София избраха да подпомогнат проекта „Заедно в час“ , който работи за позитивна промяна на образованието в България като открива, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти, които да се трудят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България. Участниците от Варна и тези, които се включиха чрез онлайн платформата подкрепиха Социалната чайна в морската столица – проект, който дава шанс на млади хора от проблемна социална и/или семейна среда, като им създаде възможност за независим начин на живот.

В „Иновация в действие“ 2018-2019 ще запазим традицията на добротворчество, като отново ще подкрепим две каузи, както и в предходното издание.

Как можете да помогнете?
С участието си в Академията, Вие имате възможност да подкрепите благородни каузи, за които вярвате, че най-много имат нужда от съдействие. Още при кандидатстването си, всеки ще може да посочи проекта, който иска да подпомогне, а като част от панела „Взимане на решения“, ще може да защити избора си.  Идеята е Вие заедно с Вашите колеги да изберете тези каузи, които според Вас най-много заслужават подкрепа.

Как се случва това?
Всеки, който се включи в работилниците и заяви ангажимента си за участие, ще може като част от обучението си да защити каузата, която вярва, че трябва да се подкрепи. Събраната сума от заплатената такса, ще бъде разпределена към благотворителните идеи, които получат най-голяма подкрепа в рамките на обучението.

Включете се в Академията и бъдете добротворци!

Посланици

Блажка Димитрова – посланик Ефективно използване на ресурсите

Блажка е позитивна, вярваща в положителната промяна и работеща за нея ежедневно. Казва за себе си, че най-силно я вдъхновява общуването с хората. Обича да готви и да работи с младежи.  Гордее се, че успява да превърне хобито си в бизнес – Kухнята на Благичка – кухня с кауза, където наема младeжи в неравностойно положение, които приготвят вкусна храна, генерирайки, колкото е възможно по-малко отпадък.

Успоредно с това усилено работи за разпространението на философията за живот с нулеви отпадъци като заедно със сдружение „Нулев отпадък България“ провежда обучения във фирми, организации и училища.

„Включвам се като посланик на „Иновация в действие“, защото знам, че има много младежи, които мечтаят да променят света ни към по-добро. Искам да видя повече от тези вдъхновени хора да се борят за положителната промяна в обществото ни.”

Крум и Симона Крумови – посланици Иновативно образование

Симона и Крум са създателите на издателство Керът. Тяхната мечта е повече родители да са информирани за това колко важно е да общуват пълноценно с децата си и да откриват загадките на света заедно. Те вярват, че това носи дългосрочни ползи за децата, които стават търсещи и уверени възрастни. И че всичко започва още от първите месеци. За това те създават оригинални образователни карти – инструмент, който да води родителя и детето. Картите са вдъхновени от много нови педагогически школи. Като специалисти те разработват напълно авторски материали, създадени тук, в България. Консултират безплатно родители как да запалят любопитството в децата си и как да го подхранват и съхраняват.

Издателство Керът са финалисти в конкурса за социални предприемачи ПРОМЯНАТА – най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която за пета поредна година се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България.

Милена Ташкова и София Фердинандова – посланици Здравословен начин на живот

Милена Ташкова и София Фердинандова са психотерапевти с дългогодишен опит и създатели на „Живот на килограм” – проект за превенция на хранителни разстройства сред тийнейджърите в училищата. През последните години хранителните разстройства са един от най-разпространените и сериозни психологични и здравословни проблеми сред младите хора. „Живот на килограм” не само информира учениците за рисковете, същността и последиците от хранителните разстройства, но също така им показва чрез преживелищни упражнения връзката между себевъзприемането, стереотипите, справянето с негативните емоции и отношението към храната.

Приехме да сме посланици на „Иновация в действие”, защото вярваме, че този формат дава действителна подкрепа на смислени проекти в ключови за тях посоки – структура, развитие, партньорства, видимост. Срещата на добри идеи, можещи хора и вдъхновение могат да променят средата около нас и вътре в нас. Радваме се, че имаме шанс да бъдем част от това.”

Борислав Кирилов – посланик Здравословен начин на живот

Борислав Кирилов е съосновател на клуб Twisted Jiu Jitsu – най-голямата школа за бразилско джу-джицу (BJJ) в България и Източна Европа. Борислав завършва икономика в УНСС и финанси в НБУ, както и следдипломна квалификация за треньор по бразилско джу-джицу в НСА. Близо 10 години се развива професионалното като финансист в счетоводна къща, Посолство на САЩ, PPD. Дълго време паралелно се занимава с бразилско джу-джицу (BJJ) докато преди 4 години се отдава изцяло на развиването на клуба и работи за разпространението на този спорт сред деца и възрастни.

Борислав казва, че бразилското джу-джицу е повече от спорт. Както всяко бойно изкуство, то носи със себе си философия, дисциплина, постоянство, сила на духа. Но заедно с тях, BJJ изгражда ценности и качества, силно свързани със съвременния начин на живот – гъвкавост, самообладание в трудни моменти, позитивизъм, креативно отношение към житейските ситуации.

Станислав Цветков – посланик Преоткриване на българските традиции и култура

Станислав Цветков е главен аниматор в „Студио Змей“ и е от първите членове на екипа, създал проекта „Златната ябълка“.  Завършил е изобразително изкуство, скулптура и дърворезба в Националното училище по приложни изкуства в София. Станислав има над 15-годишен опит в анимацията, работейки за компании като Adult Swim, Warner Bros и Comedy Central, а през 2017 г. става преподавател по анимация в Академия Змей.

„Приемам темата за преоткриването на българската култура и традиции много присърце. Именно това беше и една от причините да се включа в проект „Златната ябълка“, а и до днес ме мотивира да съм част от Студио „Змей“. Много е важно да се намери адекватен начин, чрез който да се предаде на идващите поколения нашата история, традиции и култура, които ни придават идентичност като народ. Защото народ, който не познава традициите си и не помни миналото си, няма бъдеще!“

Любомир Янчев – посланик Ефективно използване на ресурсите

Едва на 20 години Любомир разработва устройството за умно управление на климатици.  „Мелиса“ е начинание, което за три години прераства в цяла серия от устройства за „умен дом“. Неговата технологична компания MClimate има офиси в четири държави и дистрибуторска мрежа в тридесет и две. Често наричан „българският Стив Джобс“, Любомир е бил лектор на TedX два пъти и е отличен в годишната класация на Forbes, 30 под 30.  „Искам да мотивираме повече млади хора да се занимават с иновации и да им покажем, че макар и много сложно, те са възможни“, обяснява Любомир защо се е съгласил да бъде посланик на „Иновация в действие“.

DIA – посланик Преоткриване на българските традиции и култура

Певицата DIA върна народната музика в дискотеките с песните си „Егея“, „Вено Невено“ и „Огън“. Парчетата ѝ се завъртяха по радиостанциите в над 20 страни в Европа, Азия и САЩ. Канадската певица Grimes спомена „Егея“ в YouTube и в личния си блог, а списание Vice-Италия написа материал за нея, наричайки я „Богинята от другата страна на Европа„. „Мотивът ми да се включа в „Иновация в действие“ е приобщаването на младите хора към културната ни идентичност, идеята да предизвикам интереса у тях към българските традиции, обичаи и народно творчество по един иновативен начин, който е близо до техния живот. Тези неща не остаряват, те са винаги на мода. Това, което творите сега, след 100 години ще е фолклор“, казва DIA по повод включването ѝ в инициативата.

Кирил Митов – посланик Иновативно образование

Съоснователят на “Robopartans”, училище по роботика, Кирил Митов е инженер и предприемач със сериозен опит в разработката на софтуер и специално отношение към развитието на света. Той е един от първите в страната, който развива роботиката в България, а чрез  платформите за онлайн обучения по роботика “Robopartans” е и в над 52 страни по целия свят. Целта му  е да събуди и затвърди интереса на учениците към физиката, информационните и комуникационните технологии, математиката и като цяло технически науки. „Включвам се в „Иновация в действие“, защото смятам, че хората зад нея полагат последователни, целенасочени усилия да добавят стойност. Което за мен е важно„, мотивира подкрепата си за Академията, Кирил Митов.

График на инициативата 2018-2019

Фаза

Период

Кандидатстване и подбор на участници в Академията

15.11.2018 – 17.02.2019

Редовен прием в Академията (апликационна форма и тест за изследване на кариерните мотиватори)

15.12.2018 – 17.02.2019

Работни сесии в Академията

февруари – април 2019

Финализиране и предаване на проекти

април – май 2019

Преселекция за състезанието и информиране на участниците

май 2019

Презентация на финалисти пред журито

май- юни 2019

Церемония по награждаване

май – юни 2019