Кандидатствай

Участниците в „Иновация в действие“ получават знания и умения, с които да развият собствените си проекти в сферата на иновациите.

След приключване на Академията, всички участници в нея имат възможност да се включат в конкурсната част на проекта, като покажат и докажат наученото на практика в рамките на състезанието. Там се оценяват устойчиви и иновативни идеи, допринасящи за икономическото и социално развитие на нашето общество.

Участието в състезанието е отворено и за всички желаещи с интереси в сферата на разработване на проекти в една от четирите теми:

Ефективно използване на ресурси
Планетата ни се нуждае от умни, устойчиви и екологично отговорни решения за това как да оптимизираме разхода на природни ресурси и енергия. Търсим идеи за нови източници на енергия, както и нови подходи за разумно и устойчиво поведение. Много от материалите около нас, дори такива, за които не сме се замисляли, биха могли да се преизползват, с което да се намали генерираният отпадък и да се удължи животът им.

Иновативно образование
Образованието има нужда от нови формати, подходи и инструменти, за да бъде адекватно и ефективно за новите поколения. Интензивното присъствие на технологиите във всяка сфера на живота ни до голяма степен промени начина, по който ползваме и възприемаме информация. Визуалната и интерактивна страна на процеса на учене става все по-важна. Посланията трябва да са ярки, различни, запомнящи се. Вече има множество успешни примери как новите технологии правят обучението по-забавно, достъпно и ангажиращо. Затова предизвикваме младите иноватори да създадат платформи и инструменти, с които образователна информация по разнородни теми да стане по-привлекателна и интересна за аудиториите, за които е предназначена.

Здравословен живот
Балансът е нещо, което все по-трудно се постига в условията на забързано ежедневие, множество задачи и кратки срокове. Модерният градски човек търси удобни начини да се храни здравословно. От друга страна, чуваме често тревожни статистики за затлъстяването и нездравословните хранителни навици сред децата. Липсата на достатъчно движение и двигателна култура както сред млади, така и при възрастните е водеща причина за влошаване на здравето им, респективно и качеството им на живот. Затова предизвикваме младите хора да генерират креативни и работещи идеи за повишаване на информираността за здравословния начин на живот сред различни целеви групи, както и нестандартни идеи, свързани с насърчаване на спортни и туристически активности, повишаване на достъпа до спортни съоръжения и като цяло на двигателната култура на малки и големи. Емоционалната интелигентност и психическият баланс също са основен фактор за здравословен живот, затова търсим иновации в посока постигането и/или повишаването им.

Преоткриване на българските традиции и култура
Съхранението на националните ни традиции и култура е дело с безспорна важност и стойност за всички ни. Предизвикваме младите иноватори да създадат идеи, с които да изведат културното ни и етнографско наследство от музеите и да го направят близко до хората в модерното ежедневие, като го вплетат в ежедневието им и го „преведат“ на техния език и го поднесат посредством използване на дигитални технологии и нови форми на интерактивно възприемане на информация.

Единственото условие е да подготвят проекта си в утвърдения формат, използван от участниците в Академията – Продуктова канава и Бизнес канава.

Представилите се най-добре ще имат шанса да представят идеите си пред журито и да получат награди.

* Организаторите на Академия “Иновация в действие” нямат претенции над правата на вашите идеи – целта ни е да ви подкрепим при разработването им!

Критерии

Критериите за участие в състезанието са същите като тези за участие в Академията. Може да ги видите тук

В предадените проекти нашето жури ще търси и оценява:

  • Приносът им за обществото;
  • Техният иновативен характер;
  • Приложимост на икономическия им модел;
  • Осъществимост на изпълнението им;
  • Качество на финалната презентация.

Жури

Едно от най-вълнуващите преживявания е да представиш идеята си пред свeта. Най-добрите проекти се избират за финалисти, а техните автори получат покана да представят идеите си пред журито ни.

Финалистите ще трябва да убедят журито, че проектът им отговаря на поставените критерии, а всеки участник ще получи обратна връзка и идеи как да направи проекта си по-успешен.

Експертите ще задават въпроси и ще провокират финалистите, така че подгответе се и дайте най-доброто от себе си! Авторите на трите най-добри проекта ще получат и награди, с които ще могат да продължат образованието си в сферата на иновациите.

Това ще се случи по време на тържествената церемония по награждаване на участниците през юни 2019 г.

Журито на академия “Иновация в действие” 2018-2019 г. е в състав:

Спирос Номикос - председател на журито

Спирос Номикос e изпълнителен директор на „Солвей Соди“ АД и генерален мениджър на Група „Солвей“ за България. Завършил е Висшето бизнес училище на Солвей, Брюксел, с технически профил и първа специалност „Финанси“. Започва професионалния си път като отговарящ за проекти по финанси и развитие в застрахователна компания „Жози“ в Брюксел. От 1989 г. работи в областта на финансите в Група „Солвей“ – в Брюксел и Барселона. През 2000-2005 г. е директор „Финанси“ в „Солвей Соди“ и изпълнителен директор на „Солвей България“ и на „Девня Варовик“. От 2006 до 2012 г. е ръководител “Бизнес развитие Минерали”, „Сливане & Придобиване“ в Пекин, Китай.

Цветелина Тенева

Основател на The Business Institute. Експерт и старши фасилитатор в областите иновативни бизнес модели, развитие на продукти, комерсиално, социално и корпоративно предприемачество, в alternative MBA и Innopreneurship Master Class. Маркетинг експерт като образование и основна професионална област, надградена в областите бизнес моделиране, пазарни стратегии, продуктово развитие и иновации. Умее да предава сложна информация по лесен и разбираем начин, често с истории и метафори. Има опит като Марком мениджър и Маркетинг директор в Орбител, а преди това - ПР експерт в Правителствената информационна служба.

Тим Курт

Тим Курт e изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД. Той започва работа в Аурубис през 2006 г. и до месец юли на 2014 г. е Вицепрезидент “Корпоративна логистика”. Допълнително в периода 2009- 2013 г. заема и корпоративната функция мениджър “Иновации” на концерна. От август 2014 г. е изпълнителен директор на „Аурубис България“, втората по големина компания в страната по размер на генерираните приходи, в която по настояще работят над 845 служители. Направените инвестиции в модернизиране на производството и опазване на околната среда за последните двадесет години надхвърлят 600 млн. евро.

Стефан Делайе

Стефан Делайе е председател на Борда на директорите на Havas Group България. От 2012 г. г-н Дeлайе е председател на Френско-българската търговска и индустриална камара. Той е завършил Висшия институт по мениджмънт (Institut Supérieur de Gestion) и е работил в сферата на маркетинга и комуникациите във Франция, Великобритания и Швейцария. Стефан Делайе живее в България 16 години.

Силва Зурлева

Силва Зурлева е една от най-влиятелните жени в телевизионния бизнес у нас. Завършила е българска филология и новогръцки език и литература в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работи като редактор в Българска национална телевизия и агенция „София прес“ и като кореспондент на гръцки вестници и списания. През 1992 г. започва дейност в консултантския бизнес, свързана с чуждестранни инвестиции и приватизационни сделки. От 10 май 1999 г. е управител на медийната група „Антена България“, от март 2001 г. е председател на Съвета на директорите на Нова телевизия, а от 2009 г. е главен консултант на телевизията и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп.

Огнян Траянов

Огнян Траянов е председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и председател на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). Той е собственик и изпълнителен директор на софтуерната компания ТехноЛогика. Инициатор е на програмата „Инженерното образование – солидно и работещо“ и на създаването на детски интерактивен център за наука и техника TechnoMagicLand.

Награди

Академия „Иновация в действие” цели да бъде полезна на всички, които имат досег с инициативата:

  • За кандидатите в Академията – всеки, който кандидатства за участие в Академията, ще получи индивидуален доклад за своите резултати от въпросника.
  • За участниците в Академията – получават практически знания и умения за генериране и развиване на иновативни идеи, подкрепа за развитие на своите идеи в проекти за реализация.
  • Авторите на трите най-добри проекта, развити в Академията, ще получат награди от „Солвей Соди“ и „Аурубис България“, които ще позволят тяхното бъдещо развитие в сферата на иновациите.

Първа награда

Участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел – една седмица през август 2018 година

Втора награда

Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute – http://mief.vuzf.bg

Целта на програмата е да изгради устойчиви знания и практически умения, приложими в различни видове бизнес организации, адекватна на настоящата бизнес среда. Магистърската програма е уникална комбинация от глобалното знание (Harvard, Stanford, Cornell Universities) и местния опит на успешни предприемачи и мениджъри.

Трета награда

Курс по Иновационен мениджмънт, организиран от The Business Institute